Správy

Pre Bratislavu je postaviť náhradné nájomné byty najlepším riešením, tvrdia mestskí poslanci

Výstavba nových nájomných bytov sa obyvateľom vo vybraných mestských častiach nepáči. Majú obavy o parkovacie miesta a úbytok zelene.

Ilustračný obrázok k článku Pre Bratislavu je postaviť náhradné nájomné byty najlepším riešením, tvrdia mestskí poslanci
Zdroj: Webnoviny.sk

Bratislava v prípade výstavby náhradných nájomných bytov dopláca na dlhodobé neriešenie tohto problému i na to, že zákon i finančné kompenzácie od štátu nezohľadňujú špecifiká hlavného mesta.

Na rozdiel od iných miest, kde sa počet obyvateľov bytov v reštituovaných domoch ráta maximálne na desiatky, v Bratislave je ich niekoľko stoviek. „Finančná kompenzácia od štátu vo výške tisíc eur za meter štvorcový navyše v prípade hlavného mesta nepostačuje, keďže tu je cena za meter štvorcový takmer dvojnásobná,“ upozornil poslanec bratislavského mestského zastupiteľstva Oliver Kríž v diskusnej relácii, ktorá je oddnes prístupná na webe Tablet.TV.

Poukázal aj na to, že prípadná výstavba náhradných nájomných bytov, nech sa už uskutoční v akejkoľvek lokalite Bratislavy, bude vnímaná negatívne, ako zahusťovanie zástavby. „Tí, ktorí v danej lokalite už bývajú, to budú vnímať ako nárast ľudí i áut a celkové zmenšenie priestoru pre svoj život,“ uviedol poslanec, ktorý je poslancom MsZ za Petržalku.

Ružinovská poslankyňa mestského zastupiteľstva Lucia Štasselová v diskusii upozornila, že okrem chýb z minulosti sa pod súčasný stav negatívne podpisuje aj problém komunikácie magistrátu s mestskými časťami. Narážala tým na okolnosti plánovanej výstavby náhradných bytov na mestských pozemkoch v ružinovských lokalitách Astronomická a Čmelíkova.

„Ak je naozaj pravda, že sa ružinovský starosta o plánoch mesta dozvedel z médií, je to naozaj faux pas. Magistrát musí oveľa intenzívnejšie komunikovať s mestskou časťou i samotnou verejnosťou, ktorá je plánovanou výstavbou dotknutá,“ uviedla Štasselová.

Čítajte aj: Náhradné byty majú zahustiť Dúbravku. Obyvatelia by uprednostnili vytvorenie oddychovej zóny

Plány na výstavbu nájomných bytov

V súčasnosti pokračujú verejné obstarávania hlavného mesta na výstavbu náhradných nájomných bytov v štyroch lokalitách. V Dúbravke by malo na ulici Pri Kríži a Na vrátkach vzniknúť 184 bytov, viac ako 100 plánuje mesto postaviť v Ružinove na Astronomickej a Čmelíkovej ulici.

Obyvatelia Dúbravky sa obávajú, že výstavba zníži počet parkovacích miest a bude mať za následok i úbytok zelene. Na štvrtkovom (12. 5.) verejnom stretnutí sa obyvatelia so samosprávou i zástupcami hlavného mesta dohodli na vytvorení pracovnej skupiny, ktorá bude o úpravách projektu komunikovať s mestom.

V Ružinove proti výstavbe na Astronomickej ulici dokonca vznikla petícia. S výstavbou v plánovaných lokalitách nesúhlasí ani tamojšia samospráva.

Hlavné mesto musí podľa zákona do konca roka 2016 zabezpečiť náhradné bývanie pre 580 oprávnených žiadateľov. Ak tak neurobí, bude povinné preplácať žiadateľom rozdiel medzi regulovaným a trhovým nájomným. Suma podľa prepočtov magistrátu môže dosiahnuť až štyri milióny eur.

Finančná kompenzácia namiesto náhradných bytov

Bratislava už v minulosti Ministerstvu dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR navrhovala, aby ľudia z reštituovaných domov dostali namiesto náhradných bytov finančnú kompenzáciu. Ministerstvo však o niečom takom momentálne neuvažuje.

Jedným z dôvodov je podľa rezortu to, že nie všetci nájomcovia reštituovaných bytov chcú finančnú náhradu a prevažná väčšina obcí už náhradné nájomné byty obstarala, pridelila alebo je v pokročilom procese ich obstarávania.

Ministerstvo upozorňuje, že akákoľvek zásadná zmena legislatívy, aj iba posunutie termínu, prípadne odstránenie podmienky povinnosti doplácať rozdiel medzi trhovým a regulovaným nájomným, by mohla mať negatívne dôsledky pre SR, ako aj bratislavský magistrát v konaniach s ďalšími sťažovateľmi.

Podľa rezortu ostáva pre Bratislavu stále najlepším riešením náhradné nájomné byty postaviť. Pripomína pritom, že okrem dotácie na obstaranie náhradného nájomného bytu do výšky maximálne 1 000 eur na jeden m2 môže mesto ešte získať dotáciu na pozemok a na obstaranie príslušnej technickej vybavenosti.

Magistrát bol podľa neho informovaný, že obstarávanie náhradných nájomných bytov môže kombinovať s obstaraním nájomných bytov podľa zákona o dotáciách na rozvoj bývania a o sociálnom bývaní.

Čítajte aj: Mesto pripravuje výstavbu nájomných bytov. Pozrite sa, ktoré lokality vybralo

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM