Kultúra

Práce Jiřího Kolářa vystavovalo aj Guggenheimove múzeum v New Yorku. V Bratislave ich uvidíte v Mirbachovom paláci

K minuloročnej nedožitej storočnici českého umelca Jiřího Kolářa je v Mirbachovom paláci Galérie mesta Bratislavy (GMB) výstava s názvom Legenda svetovej koláže. Koná sa pod záštitou veľvyslankyne ČR na Slovensku Livie Klausovej a bratislavského primátora Iva Nesrovnala.

Ilustračný obrázok k článku Práce Jiřího Kolářa vystavovalo aj Guggenheimove múzeum v New Yorku. V Bratislave ich uvidíte v Mirbachovom paláci
Zdroj: TASR

„Pred 20 rokmi sme tu mali jeho prvú výstavu, na ktorej sa autor aj s manželkou Bělou Helclovou zúčastnil. Teraz je tu iná kolekcia tohto velikána svetového umenia, ktorý má v zahraničí obrovskú reputáciu,“ povedal na tlačovej konferencii riaditeľ GMB Ivan Jančár.

Vo výbere tvorby z rokov 1964 až 1997 sú diela Fajka pána Magritta, Valcha proti násiliu, Ježiš Nazaretský, Začiatok leta, Exotická krása či zo sérií Madona a Olympiáda Mníchov.

Zo športovej tematiky sú aj jeho víťazné plagáty na podujatia: olympijské hry Barcelona '92, tenisový turnaj v Paríži Roland Garros 1986, majstrovstvá sveta vo futbale Espaňa '82. Expozíciu spestrujú priestorové obrazy Bájka o parníku, ktorý nikdy nejazdil na mori, Autoportrét s krivým nosom, Miznúca žena či Kolář a Rosenthal. Sú vytvorené viacerými kolážovými technikami, ktorých existuje viac ako 220 a Kolář mnohé z nich vynašiel.

Aj podľa autora výstavy Jana Kukala je Kolář svetoznámy umelec, navyše s neuveriteľným životným príbehom básnika proletárskeho pôvodu, ako syn pekára a práčky, ktorý sa stal nepriateľom režimu a bol dvakrát väznený. Založil dve umelecké skupiny (1942 a 1963).

V roku 1953 dokončil svoju najznámejšiu básnickú zbierku Prométheova játra. Rukopis mu zhabala polícia a komunistická justícia ho odsúdila na rok väzenia. Po deviatich mesiacoch sa dostal pre amnestiu na slobodu.

Po prepustení sa denne stretával s priateľmi pri Kolářovom stole v pražskej kaviarni Slávia až do svojho odchodu na študijný pobyt do Berlína v roku 1979.

Slávny za hranicami Slovenska

„Síce dostal povolenie na ročný pobyt v západnom Berlíne, ale po jeho ukončení mu nedovolili vrátiť sa do vlasti. Tým mu dopomohli k svetovej sláve, pretože v roku 1980 sa usadil v Paríži, kde mohol slobodne tvoriť. Ako 65-ročný sa naplno denne mnoho hodín venoval tvorbe koláží, pre zdravotné problémy ani nevychádzal von. Prestížne Guggenheimove múzeum v New Yorku mu pripravilo tri výstavy a mal ich aj v iných svetových galériách,“ povedal Jan Kukal.

Po desaťročnom pobyte v Paríži sa v roku 1990 vrátil do Prahy a v tom istom roku založil s Václavom Havlom Cenu Jindřicha Chalupeckého pre mladých umelcov. Dočkal sa veľkej retrospektívnej výstavy v Národnej galérii v Prahe (1993). Definitívne sa vrátil do Prahy v roku 1999, kde sa jeho životná púť uzavrela 11. augusta 2002.

Výstava potrvá do 6. marca 2016 a dopĺňa ju katalóg.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM