Ľubomír Hudačko Správy

Pozrite si červené čudo a hádajte: Na čo sa vo vajnorskom parku Pod lipami používa?

Presne do roka a do dňa od osadenia ornamentmi zdobených vajnorských malých knižníc sa v Parku pod lipami objavilo aj červené, pokrútené čudo. Tipnite si, na čo sa vo vajnorskom parku používa!

Ilustračný obrázok k článku Pozrite si červené čudo a hádajte: Na čo sa vo vajnorskom parku Pod lipami používa?
Zdroj: TASR

Čudo je v tvare slova paklák, ktoré pochádza z vajnorského ľudového nárečia. Do revitalizovaného Parku Pod lipami tak umiestnila vajnorská samospráva nový originálny stojan na bicykle.

„Vajnorské malé knižnice oslávili 21. augusta prvý rok svojej služby. Rozhodli sme sa, že k tomuto výročiu pripravíme pre Vajnorčanov ďalšie prekvapenie, ktoré spája vytrácajúce sa vajnorské tradície s každodenným životom v uliciach Vajnôr," uviedla jedna z iniciátoriek projektu Barbora Paulenová.

„Vajnorčania dodnes slovo paklák v hovorovej reči používajú a znamená nosič na bicykli. Cyklostojan paklák má takmer štyri metre a zmestí sa naň aj 10 bicyklov,“ priblížila Paulenová. Vajnory sa stávajú určitou bicyklovou dedinou v hlavnom meste. Nepochybne k tomu prispeje aj nová cyklotrasa Jurava, ktorá spojí mesto Svätý Jur, Raču a Vajnory.

„Inšpirovali nás cyklostojany v tvare rôznych slov. Tomu nášmu sme chceli dať aj kúsok z vajnorskej tradície. Oslovili sme občianske združenie Cyklokoalícia. Starajú sa o rozvoj mestskej cyklistiky v Bratislave a vytvorili tiež niekoľko dizajnových cyklostojanov. Slovo paklák sa im zapáčilo. Mestská časť Bratislava – Vajnory ochotne poskytla priestor a pripravila pevné základy pre stojan. Vďaka grantu od Nadácie Orange z grantového programu Šanca pre váš región sme mohli cyklostojan vyrobiť a osadiť,“ doplnila Paulenová.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM