Rôzne

Pozor na vodu zo studničiek! V bratislavských lesoch sa bez obáv môžete napiť iba z jednej

V lesoch v okolí hlavného mesta nájdete pri prechádzkach mnoho pekne upravených studničiek. Vodu z nich však radšej neochutnávajte.

Ilustračný obrázok k článku Pozor na vodu zo studničiek! V bratislavských lesoch sa bez obáv môžete napiť iba z jednej
4
Galéria
Zdroj: Mestské lesy v Bratislave

Železná studnička dostala názov podľa železitej vody, ktorá na jej území pramenila. V súčasnosti sa v bratislavskom lesoparku nachádza až 13 studničiek. Väčšina z nich je pekne upravená a majú aj svoje mená. Známa je studnička na Partizánskej lúke, studnička Lom, Šenkárka, Zbojníčka, Himligárka, Máriin prameň či Malý Slavín.

Pitná len jedna

Z trinástich studničiek, ktoré sa nachádzajú v blízkosti turistických trás, je podľa hodnotenia odborníkov v tomto roku pitná iba jedna. Bez zdravotných rizík sa teda môžete napiť vody výlučne zo studničky II. Lom.

„Potvrdila to analýza vzoriek vody, ktorú vykonala v apríli vo svojom laboratóriu Bratislavská vodárenská spoločnosť, a.s. (BVS) v spolupráci s Mestskými lesmi v Bratislave. Všetky kontrolované studničky boli následne označené (ne)vhodnosťou vody na konzumáciu, ako aj dátumom odberu vzoriek,“ uvádzajú na svojej facebookovej stránke Mestské lesy v Bratislave.

ostatných studničkách sa teda môžete smelo osviežiť, umyť si tvár, ale vodu radšej neochutnávajte.

Zdravotné riziká

Voda zo studní a studničiek môže byť v prípade mikrobiologickej kontaminácie faktorom prenosu infekčných ochorení. Vodou sa môžu šíriť predovšetkým pôvodcovia črevných nákaz, najmä brušného týfu, bakteriálnej dyzentérie, cholery, antraxu, leptospiróz, vírusovej hepatitídy A, enteroviróz, parazitárnych a iných ochorení.

Studničky v bratislavskom lesoparku
4
Galéria
Zdroj: Mestské lesy v Bratislave
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM