Rôzne

Poznáte symboly a zariadenia, ktoré vám môžu v tuneli zachrániť život?

Vedeli ste, že tunel je plný symbolov, ktoré vám môžu zachrániť život? Je preto dôležité poznať ich!

Ilustračný obrázok k článku Poznáte symboly a zariadenia, ktoré vám môžu v tuneli zachrániť život?
4
Galéria
Zdroj: ndsas.sk

Tunel nám pomáha preklenúť ťažký a nedostupný terén a zároveň zmenšuje vzdialenosti. Pre niektorých z nás býva trochu desivým úsekom, ktorým niekedy či chceme, či nie, prejsť musíme. Pre niekoho je to zase dobrodružstvo, pri ktorom ale netreba zabúdať na bezpečnosť.

Bezpečnému prejazdu tunelom napomáhajú technické inovácie, bezpečnostné prvky a ohľaduplné správanie vodičov. V prípade hroziaceho rizika pomôžu návody a rady pre bezpečné dorazenie do cieľa.

Bezpečnosť v tuneli

Kvôli uzavretému priestoru v tuneli hrozia väčšie riziká, preto je nevyhnutné mimoriadne dbať o bezpečnosť. „Vnútorné vybavenie tunela sa riadi prísnymi bezpečnostnými opatreniami a je nastavené na najvyššiu mieru bezpečnosti. Od svetelnej signalizácie, značenia, únikových ciest, telefónov, hasiacich zariadení až po reproduktory sú prostredníctvom kamier v pohotovosti aj oči našich špecialistov nepretržite 24 hodín denne,“ informuje na svojom webe Národná diaľničná spoločnosť (NDS).

Tunel je plný symbolov, ktoré vám môžu zachrániť život, a preto je dôležité poznať ich. Na stránke NDS nájdete okrem Návodu na prežitie aj šikovného pomocníka v podobe obrázkov a vysvetliviek, vďaka ktorému sa budete v tuneli cítiť bezpečnejšie. Vďaka týmto symbolom budete presne vedieť, kde je miesto na odstavenie vozidla v prípade poruchy, kde si môžete privolať pomoc a aj to, kde nájdete ručný hasiaci prístroj, ako sa dostanete k núdzovému východu z tunela a ďalšie.

NDS odporúča nezabúdať na 4 najdôležitejšie pravidlá:

  • dodržiavajte predpísanú vzdialenosť
  • zapnite stretávacie svetlá
  • sledujte signalizáciu pred tunelom
  • nezabudnite na dostatočne plnú nádrž
Zdroj: YouTube.com
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM