KAW Rôzne Správy

Poznáte Petržalské korzo? Nielen Staré Mesto sa hrdí príjemnou prechádzkovou zónou

Máte chuť na prechádzku po Petržalke? Prejdite sa od železničnej stanice až ku gymnáziu na Einsteinovej ulici.

Ilustračný obrázok k článku Poznáte Petržalské korzo? Nielen Staré Mesto sa hrdí príjemnou prechádzkovou zónou
14
Galéria
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: Dnes24.sk

Petržalka – to nie sú iba paneláky a rušné cesty medzi nimi. Tvoria ju aj príjemné zákutia bez hluku áut. Ak máte chuť na dlhšiu prechádzku po sídlisku, odporúčame navštíviť príjemné petržalské korzo.

Tiahne sa od modernej železničnej stanice až po Nobelovo námestie, pokračuje ďalej cez most pri Inchebe a dostanete sa ním až k Sadu Janka Kráľa – pod známe UFO na Moste SNP. Ak sa vyberiete od železničnej stanice na západ, dostanete sa až do Kittsee a na cyklistické trasy v Rakúsku.

Aleja na mieste starého cintorína

Medzi železničnou stanicou a Nobelovým námestím ponúka Petržalské korzo mnoho obchodíkov, reštaurácií a kaviarničiek. Na Nobelovom námestí určite neprehliadnete veselú plastiku Šašovia od Stanislava Mikuša. Zachovala sa tam aj aleja gaštanov, ktoré rástli na pôvodnom starom petržalskom cintoríne. Zrušili ho v 30. rokoch a vybudovali nový za továrňou Matador.

Bleskovo postavený kostol

Z Nobelovho námestia sa dostanete na Daliborovo námestie, kde od roku 1932 dominuje kostol Povýšenia sv. Kríža. Bol postavený s pomocou Tomáša Baťu podľa návrhu zlínskeho architekta Vladimíra Karfíka. Kostol, ktorý reprezentuje funkcionalistický architektonický štýl, stavali iba tri mesiace.

V tesnej blízkosti kostola dvíha ruky k nebu socha Krista od Stanislava Mikuša.

Zvony kostola často udierajú do rytmu melódií, ktoré si precvičujú žiaci základnej umeleckej školy hneď oproti. Koncertná miestnosť školy sa môže pýšiť historickým nástrojom – organom. O vyučovanie hry na tento nástroj je v ostatnom čase vraj veľký záujem.

Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: Dnes24.sk

Hostinec Lipa s rodinnou atmosférou

Hneď vedľa ZUŠ stojí už viac ako päťdesiat rokov hostinec Lipa. Aj keď Petržalské korzo ponúka mnoho príjemných barov a reštaurácii, tu je atmosféra predsa len o čosi domáckejšia. Jej pravidelní návštevníci často využívajú aj gril a kotlík, ktorí je všetkým k dispozícii. Vonku pri guláši potom spomínajú napríklad aj na starú Petržalku, z ktorej zostalo len torzo.

Pôsobivý dom riaditeľa smaltovne

Od hostinca Lipa sa smerom k železničnej stanici blížite cez Gercenovu a Záporožskú ulicu. Moderné nízkopodlažné domy, ktoré tu nedávno postavili, dodávajú korzu príjemnú atmosféru. Podčiarkujú ju zelené parčíky a upravené záhony medzi blokmi. Petržalské korzo uzatvára moderná stavba Vienna Gate, ku ktorej sa dostanete cez hliníkovú plastiku Intergrácia.

Protikladom k modernej konštrukcii železničnej stanice a Vienna gate je starý tehlový dom, v ktorom býval riaditeľ uhorskej smaltovne. Pred zbúraním ho zachránil zápis do zoznamu národných kultúrnych pamiatok.

Petržalské korzo
14
Galéria
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM