Rôzne

Poznáte múzeum, v ktorom ožívajú školské spomienky?

Ak chcete oprášiť zašlé časy, stačí zájsť do Petržalky. Múzeu školstva a pedagogiky teraz môžete pomôcť aj vy, ak vlastníte staré školské predmety.

Ilustračný obrázok k článku Poznáte múzeum, v ktorom ožívajú školské spomienky?
6
Galéria
Zdroj: Múzeum školstva a pedagogiky

V Múzeu školstva a pegagogiky na Hálovej ulici v Petržalke nájdete zaujímavú expozíciu starých školských pomôcok, filmov so školskou tématikou a mnoho ďalšieho.

Návrat do školských lavíc

Aktuálna výstava ponúka dvanásť najstarších, najvzácnejších či jedinečných predmetov z 15. – 20. storočia, ktoré prezentujú pestrú skladbu takmer 40-tisícového zbierkového fondu múzea. Určite vás upútajú školské tašky, šlabikáre či vysvedčenia, ktoré sú v expozícii umiestnené tak, aby návštevník panoramaticky videl zmeny, ktorými školské predmety a s nimi i školstvo prešlo.

Uvidíte aj „model“ triedy zostavenej z inventára a učebných pomôcok pochádzajúcich z troch období – do roku 1918, do roku 1948 a do roku 1968, kedy vrcholilo úsilie o založenie múzea školstva. So stručným prierezom štyridsaťpäť ročnej histórie múzea sa oboznámite prostredníctvom čísel. Dozviete sa, koľko miest a obcí sa v rámci zbierkotvornej činnosti navštívilo, koľko bolo zozbieraných predmetov, koľko zbierok bolo spracovaných a koľko reštaurovaných.

Múzeum, ktoré nájdete v Petržalke na Hálovej ulici číslo 16, je jediné svojho druhu v Slovenskej republike. Založili ho v roku 1970. Jeho zriaďovateľom je Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR a organizačne patrí pod Centrum vedecko-technických informácií SR.

Prineste spomienky na školu!

Momentálne múzeum vyhlásilo zaujímavú výzvu pre verejnosť. Ak vlastníte alebo ste zdedili školské predmety z čias minulých, môžete obohatiť zbierku aj vy. Veci, ktoré darujte múzeu nielenže doplnia rozsiahly zbierkový fond, ale prispejete aj k záchrane pamiatky po vašich predkoch.

Vítané sú najmä listiny – vysvedčenia (predovšetkým priemyselných škôl z 50. a 60. rokov), zošity (do roku 1980), ocenenia, diplomy, žiacke knižky, prípravy učiteľov, indexy, maturitné a promočné oznámenia, školské fotografie, knihy – učebnice (do roku 1980) a tiež trojrozmerné školské predmety – školské aktovky, peračníky, staré písacie potreby, textil – školské uniformy, telocvičný úbor, prezuvky.

Predmety môžete priniesť do Múzea školstva a pedagogiky (budova Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej – bočný vchod) v pondelok, utorok, štvrtok a piatok od 9:00 do 15:00 hod. alebo v stredu od 9:00 do 19:00 hod. Po telefonickom dohovore pracovníci múzea môžu po zaujímavé predmety prísť aj k vám domov.

Múzeum školstva a pedagogiky
6
Galéria
Zdroj: Múzeum školstva a pedagogiky
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM