Správy

Poznáme výsledky sčítania ľudí bez domova. Koľko ich v Bratislave žije?

Výsledok historicky prvého výskumu a sčítania ľudí bez domova je známy. V Bratislave žije minimálne 2 064 bezdomovcov, z toho je takmer 300 detí.

Ilustračný obrázok k článku Poznáme výsledky sčítania ľudí bez domova. Koľko ich v Bratislave žije?
7
Galéria
Zdroj: TASR

Historicky prvé sčítanie ľudí bez domova sa uskutočnilo v minulom mesiaci. Podľa výsledkov sčítania žije v Bratislave minimálne 2 064 takýchto osôb. Organizátori potvrdili, že odhadovaný počet bezdomovcov je 4 000 až 5 000.

Prvýkrát na Slovensku

„Toto sčítanie je prelomový krok, ktorý sa uskutočnil po prvý raz na Slovensku. Potvrdilo sa, že v Bratislave je najviac ľudí bez domova, ktorí sa tu schádzajú z iných miest. Skúmali sa aj príčiny bezdomovectva, čo nám po vyhodnotení pomôže pri adresnej pomoci riešenia problémov v tejto oblasti,“ konštatoval primátor Ivo Nesrovnal.

Zároveň prezradil, že v budúcoročnom rozpočte mesto vyčlenilo pre tieto sociálne problémy pol milióna eur, čo je viac ako tento aj predchádzajúci rok.

Výsledky sčítania

„Sčítaniu predchádzala dlhodobá príprava od februára, keď sme na magistráte pripravovali dotazníky, neskôr školenie sčítacích komisárov. Pri výbere lokalít výskytu bezdomovcov sme komunikovali s mestskými časťami a ich policajtmi. Samotný výskum sme realizovali s mimovládnymi organizáciami 9. novembra,“ povedala koordinátorka projektu Darina Ondrušová z Inštitútu pre výskum práce a rodiny (IVPR).

Počas sčítania z 2 064 ľudí bez domova bolo 1 780 dospelých a 284 detí, mužov bolo dvojnásobne viac ako žien. Podľa veku najviac – 41,3 percenta je 25– až 49-ročných, 29,9 percenta je 50– až 64-ročných a 22,2 percenta je 65-ročných a starších.

Podľa miesta prenocovania najviac bezdomovcov – 478 našli v ubytovniach, 354 v nocľahárňach, 254 v chatkách, maringotkách a garážach.

„Zisťovali sme, aj kedy sa prvýkrát ocitli bez domova, až 41 percent uviedlo, že pred desiatimi a viac rokmi, čiže veľmi dávno. V poslednom roku to bolo šesť percent. Prezradili nám, že najviac by potrebovali vlastné bývanie, stálu prácu, finančnú podporu a zdravotnú starostlivosť,“ prezradil Daniel Gerbery z IVPR.

Ilustračný obrázok

Ľudia bez domova v Bratislave
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM