Rôzne Správy

Poznáme názvy ulíc v nových štvrtiach. Pribudne Messerschmidtovo námestie a Steinov dvor

Messerschmidtovým námestím by sa mal pomenovať priestor v polyfunkčnom projekte Zuckermadel na dunajskom nábreží pod hradným kopcom.

Ilustračný obrázok k článku Poznáme názvy ulíc v nových štvrtiach. Pribudne Messerschmidtovo námestie a Steinov dvor
9
Galéria

V bratislavskom Starom Meste by malo pribudnúť Messerschmidtovo námestie a Steinov dvor. Prvý názov sa týka novovznikajúceho námestia v projekte Zuckermandel, druhý novovznikajúceho priestranstva v polyfunkčnom objekte Stein. Obe pomenovania schválili staromestskí miestni poslanci, odobriť súhlasom ich však musí aj bratislavské mestské zastupiteľstvo, ktoré má podľa zákona o hlavnom meste vyhradené určovať názvy ulíc a iných verejných priestranstiev.

Námestie po originálnom sochárovi

Messerschmidtovým námestím by sa mal pomenovať priestor v polyfunkčnom projekte Zuckermadel na dunajskom nábreží pod hradným kopcom. Konkrétne ide o námestie medzi bytovým objektom, bankou a obnovenou Žižkovou ulicou. Z južnej strany by malo námestie pokračovať pešou lávkou ponad nábrežnú komunikáciu až k Dunaju.

Tento priestor by po skolaudovaní mal niesť názov podľa nemecko-rakúskeho barokového sochára 18. storočia, ktorý zomrel v auguste 1783 v Bratislave. Známy je predovšetkým kurióznou sériou 52 búst „Charakterových hláv“, známych aj ako „škeriace sa hlavy“, ktorých často nejednoznačný výraz je údajne bizarný a znepokojujúci a ktoré vznikli práve v Bratislave.

Móric Beňovský neprešiel

Pomenovanie Steinov dvor by malo niesť zasa novovznikajúce priestranstvo v polyfunkčnom areáli Stein. Pôvodne sa mal týmto názvom pomenovať priestor medzi bytovými domami medzi Blumentálskou a Bernolákovou, po schválení návrhu staromestskými poslancami by mal názov označovať aj v priestranstvo medzi bytovými domami a kultúrnou pamiatkou tzv. Spilkou.

Tento priestor mal totiž podľa pôvodného návrhu niesť pomenovanie Námestie Mórica Beňovského. Niektorí poslanci to síce vnímali ako úctu slovenskému velikánovi, iní boli zasa toho názoru, že je „smiešne dávať nostalgiu na miesto, kde bola brutálne zbúraná pamiatka.“

Búranie pivovaru Stein
6
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM