KAW Rôzne

Požičaj si bicykel a spoznaj Bratislavu

Ak máte športového ducha a zaujímate sa o svoje mesto, nevynechajte akciu, ktorá sa rozbehne už v najbližší víkend. Na bicykli môžete spoznať históriu aj budúcnosť mesta, ktorého brehy spája Dunaj.

Ilustračný obrázok k článku Požičaj si bicykel a spoznaj Bratislavu
Foto: Karol Srnec

Ak máte športového ducha a zaujímate sa o svoje mesto, nevynechajte akciu, ktorá sa rozbehne už tento víkend. Na bicykli môžete spoznať históriu aj budúcnosť mesta, ktoré spája Dunaj.

Peši aj na dvoch kolesách

Zážitková akcia Spojená Bratislava vás už tento víkend – 2. a 3. júla prevedie po oboch brehoch Dunaja. Na dvadsiatich štyroch stanovištiach sa dozviete mnoho o histórii hlavného mesta, spoznáte miesta, o ktorých ste možno netušili, aj keď ste ich každý deň míňali cestou do práce.

Navyše, zastávky môžete obísť na bicykli, ktorý vám organizátori požičajú bez platenia. Požičovne nájdete pri River Parku a pod Mostom SNP na Petržalskej strane.

Kto má záujem spoznať Bratislavu podrobnejšie, môže si vybrať z dvoch tematických prechádzok. Najlepšie bude, ak pritom budete držať zážitkovú mapu s popisom pamiatok. Dostanete ju od organizátorov.

Po stopách minulosti

Po ceste sa okrem iného dozviete, že v reštaurácii Leberfinger sa už pred sto rokmi varili najlepšie slivkové knedle aj že kúsok od Au café v minulosti ústil pontónový most Karolíny Augusty. Zoznámite sa s hostincom U Krištofeka, ktorý, hoci ukrytý v Pečnianskom lese, bol obľúbeným miestom výletov Bratislavčanov.

Na nábreží si zaspomínate na legendárny Propeler, ktorého zašlú slávu sa v dnešných časoch, bohužiaľ, vzkriesiť nepodarilo. Spoznáte tiež posvätné miesto Židov, ktoré bývalý režim takmer nechal spustnúť. Mauzóleum Chatama Sofera v súčasnosti navštevujú stovky pútnikov z celého sveta.

Spoznáte tiež Dunajské kúpele, Vodnú vežu a pamiatky na Fajnorovom nábreží. Pomyslene sa môžete túlať s výstredným sochárom Messerschmidtom a matematikom Samuelom Mikovínim, ktorý vymyslel bratislavský poludník.

História aj budúcnosť

„Podujatie Spojená Bratislava chce priblížiť históriu, unikátnosť, ale aj budúcnosť mesta, ktoré spája rieka Dunaj. Kto bude mať záujem, môže si požičať zadarmo bicykel a obísť trasu na dvoch kolesách. Ostatných určite zaujmú tematické prechádzky so sprievodcom,“ pozývajú na akciu organizátori stretnutia.

Tematické prechádzky sa začnú v sobotu aj v nedeľu vždy o 10.00 a 14.00 hod. pri Morovom stĺpe na Rybnom námestí. V rámci podujatia môžete súťažiť o vstupenky na rýchloloď do Viedne a späť. Stačí, keď vyplníte zážitkovú mapu.

Čítajte aj: Nenechajte si ujsť jedinečnú multimediálnu šou na Dunaji

Spojená Bratislava
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM