KAW Správy Samospráva

Pozemky v okolí bratislavských škôl sú v hroznom stave. Roky sa o ne nik nestará

Určite ste si aj vo vašej mestskej časti všimli zanedbané areály škôl. Príčinou je bezmocnosť mestských častí niečo s ich stavom robiť.

Ilustračný obrázok k článku Pozemky v okolí bratislavských škôl sú v hroznom stave. Roky sa o ne nik nestará
5
Galéria
Zdroj: OZ MY SME PETRŽALKA

Nielen učitelia by vedeli rozprávať o hrozivo vyzerajúcich a často neupravených ihriskách a trávnatých plochách v areáloch najmä stredných škôl. Žiakov to oberá o plnohodnotné hodiny telesnej výchovy a obyvateľom z okolia poskytuje nevábny pohľad z okna.

Netreba ani pripomínať, že takéto plochy sú priam lákadlom pre rôzne indivíduá, ktoré sa tam zvyknú stretávať. Polícia pri ich vyčíňaní zväčša kontaktuje riaditeľov škôl, ktorí však s pozemkami nemajú v podstate nič spoločné.

Nelogická situácia

Podstata problému je v tom, že pozemky pri školách a domovoch sociálnych služieb patria od roku 1991 do vlastníctva Hlavného mesta Bratislava. Ich zriaďovateľom je však Bratislavský samosprávny kraj (BSK).

Na nelogickú situáciu upozornil aj poslanec BSK Eduard Demel, ktorý na zastupiteľstvo predkladá návrh na vysporiadanie vlastníckych vzťahov pod stavbami vo vlastníctve Bratislavského samosprávneho kraja. „Ide o neoddeliteľný celok. Preto nedáva zmysel, aby pozemky a budovy mali iného vlastníka,“ uviedol Demel.

Pozemky, ktoré tvoria súčasť školských areálov nie sú dostatočne udržiavané v takom stave, aby mohli plniť svoju funkciu pri vzdelávaní a z roka na rok viac chátrajú.

Riaditelia škôl chcú zmenu

„Podnety na riešenie tejto situácie ku mne prišli aj od riaditeľov stredných škôl. Tento „nevzťah“ k pozemkom im zatvára dvere pred možnosťami na revitalizáciu dvorov najmä pri čerpaní grantov alebo dotácií za účelom investície,“ hovorí Eduard Demel. Materiál je zaradený na rokovanie zastupiteľstva Bratislavského samosprávneho kraja. Celkovo ide o viac ako stotisíc metrov štvorcových.

Predložený materiál podporili komisie BSK a Miestna rada v Petržalke, ktorá materiál posunula aj na rokovanie zastupiteľstva.

Jediná možná cesta k náprave je, aby pozemky prešli do vlastníctva mestských častí, ktoré ich potom budú revitalizovať. Hlavné mesto sa k spomínanému problému zatiaľ nevyjadrilo.

Zanedbané pozemky v okolí škôl
5
Galéria
Zdroj: OZ MY SME PETRŽALKA
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM