Rôzne

Pôvodný Červený most zažil príchod prvého vlaku z Viedne. Neskôr ho zničili Nemci

Kto by nepoznal bratislavský Červený most! Ten však nie je pôvodným mostom na tomto mieste. Jeho predchodca fungoval takmer 100 rokov a prežil si kadečo.

Ilustračný obrázok k článku Pôvodný Červený most zažil príchod prvého vlaku z Viedne. Neskôr ho zničili Nemci
4
Galéria
Zdroj: internet

Súčasný Červený most, ktorý vedie ponad Cestu mládeže, bol postavený v roku 1948. Ešte predtým sa na jeho mieste nachádzal pôvodný železničný most, po ktorom prišiel do Bratislavy prvý vlak z Viedne.

Most zničili nemecké vojská

Most postavili v roku 1848 ako jednokoľajový viadukt, ktorý tvorilo deväť mostných oblúkov vybudovaných z červených tehál. Vďaka tomu dostal pomenovanie Červený most. Bol súčasťou železničnej trate Gänserndorf – Marchegg – Bratislava, po ktorej prišiel v auguste 1848 do Bratislavy prvý vlak z Viedne, ťahaný parnou lokomotívou.

Neskôr bol 215 metrov dlhý a 17 metrov vysoký most zdvojkoľajnený a v takejto podobe slúžil až do 4. apríla 1945, kedy ho ustupujúce nemecké vojská vyhodili do vzduchu. Z mosta zostala len hromada trosiek, tehál, betónu a železa. Dodnes sa zachovala len časť piliera, ktorý bol v roku 1986 zapísaný medzi technické pamiatky.

Postavili nový

Po oslobodení postavila Červená armáda za pomoci miestnych obyvateľov provizórny most za neuveriteľných sedem dní. Z dôvodu bezpečnosti prevádzky sa po ňom premávalo len pomaly, čo pri jeho dĺžke značne spomaľovalo dopravu. Aj preto bolo potrebné prísť čo najskôr s riešením nového mosta.

To sa nakoniec podarilo 30. apríla 1948, kedy bol do prevádzky slávnostne odovzdaný súčasný oceľový most. Ten bol zároveň kvôli zachovaniu pôvodného názvu natretý načerveno. V súčasnosti je most súčasťou železničnej trate Bratislava – Kúty.

Červený most
4
Galéria
Zdroj: internet
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM