Rôzne

Potulná galéria cez víkend zavŕši svoju osvetu proti extrémizmu

Potulná galéria nomadSPACE cestuje po slovenských obciach a mestách, aby umením upozorňovala na nebezpečenstvo xenofóbie, rasizmu a extrémizmu.

Ilustračný obrázok k článku Potulná galéria cez víkend zavŕši svoju osvetu proti extrémizmu
5
Galéria

Potulná galéria nomadSPACE, ktorú podporil Bratislavský samosprávny kraj, cestovala od 10. júla 2017 po slovenských obciach a mestách, aby umením upozorňovala na nebezpečenstvo xenofóbie, rasizmu a extrémizmu.

Každý deň bola na inom mieste a tento víkend ju môžete poslednýkrát vidieť aj v Bratislave. Informovala o tom hovorkyňa BSK Lucia Forman.

Potulná galéria

“Extrémizmu v akejkoľvek podobe je pre demokratickú spoločnosť nebezpečný. Bratislavská župa si uvedomuje riziká s jeho nárastom, a preto podporuje aktivity a projekty zamerané na proti šíreniu extrémizmu najmä medzi mladými aj prostredníctvom protiextrémis­tického projektu Pamätajme!, ktorý schválili župní poslanci. Treba spomenúť aj inscenáciu Natálka, ktorú videli nielen žiaci našich škôl, ale aj verejnosť. Je dôležité, aby mali ľudia oči otvorené a aby dokázali vedieť odhaliť pokusy o oslabenie slobody. Práve aj touto výstavou sa kultúrne hodnoty sprístupňujú aj ľuďom, ktorí žijú v regiónoch bez dostatočného prístupu ku kultúre a informáciám, ktorí nemôžu cestovať za kultúrou a ktorých schopnosť kriticky rozlíšiť informácie od dezinformácii je výrazne limitovaná“ vyjadril sa Pavol Frešo, predseda Bratislavského samosprávneho kra­ja.

Potulná galéria nomadSPACE od svojho začiatku navštívila dvanásť miest. V nedeľu 23. júla 2017 si ju budeme môcť pozrieť v Bratislave, ktorá je jej úplne poslednou zastávkou a o 18:00 hod. sa uskutoční jej finisáž v Karlovej Vsi v reštaurácii Kontajner Riviéra.

Čo je pravda

Organizátori výstavou a teda výtvarným umením oboznamujú ľudí s tým, ako rozlíšiť rozdiely medzi hoaxom, hejtom, konšpiračnou teóriou či dezinformáciou. Všetko v priestore malého nákladného auta a jeho okolí, kde sú sústredené diela súčasných vizuálnych umelcov bojujúcich proti xenofóbii, rasizmu a extrémizmu. Pripravená je inštalácia Lukáša Houdeka a interaktívne hry Danky Krajčovej, ktoré priblížia problémy utečencov.

Ďalej napríklad rakúska autorka Anna Witt sa vo svojej performance a participatívnej fotoakcii bude pýtať ľudí, čo bola pre nich najdôležitejšia otázka keď mali 16 rokov a Kundy Crew uskutočnia svoje povestné workshopy. Organizátori nezabudli ani na detské tvorivé dielne, workshopy a prednášky či debaty s cieľom sprístupniť prezentovanú problematiku čo najširšiemu publiku, aby vedeli nájsť odpovede na otázku, čo je správne, čo nebezpečné, čo je dobré a čo zlé.

Potulná galéria nomadSPACE
5
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM