Ľuba Lesná Krimi

Potrestajú agresivitu? Polícia začne voči ŠK Slovan priestupkové konanie

Polícia začne voči klubu ŠK Slovan Bratislava priestupkové konanie, pretože sa domnieva, že klub porušil zákon. Novinárom to povedal policajný prezident Tibor Gašpar na margo minulotýždňového zápasu Európskej ligy Slovan Bratislava - Sparta Praha, ktorý poznačili výtržnosti fanúšikov.

Ilustračný obrázok k článku Potrestajú agresivitu? Polícia začne voči ŠK Slovan priestupkové  konanie
Zdroj: TASR

Podľa Gašparových slov má usporiadateľ zabezpečiť, aby sa na podujatie nedostali ľudia pod vplyvom alkoholu, ktorí môžu narušiť verejný poriadok, alebo osoby s pyrotechnikou.

„Toto všetko bolo porušené,“ zdôraznil policajný šéf.

Ako chybu tiež vníma, že zápas organizátor nevyhodnotil ako rizikový napriek tomu, že ho o to polícia žiadala.

Polícia neprišla neskoro

Gašpar odmietol tvrdenia, že polícia vkročila na bratislavský štadión príliš neskoro od vypuknutia výtržností. „Od požiadavky, ktorú podal usporiadateľ, do troch minút boli policajti v sektore,“ uistil.

To, že sa niektoré vyjadrenia futbalového klubu a polície líšia, vedú podľa Gašpara k tomu, že sa zrejme budú robiť záznamy z rokovania s týmto klubom.

Agresívni fanúšikovia

Postfederálne derby poznačili výtržnosti futbalových fanúšikov oboch táborov. Maskovaní a tyčami ozbrojení chuligáni Sparty na konci prvého polčasu prevalili plot na svojom sektore a ohrozovali bezpečnosť divákov na susednej tribúne. Tí sa následne rozbehli smerom k hracej ploche, strhla sa „mela“, zasahovať musela polícia a ťažkoodenci.

Na pokyn hlavného rozhodcu sa hráči v 42. minúte stiahli do útrob štadióna a polčas sa dohral až po 40-minútovom prerušení.

Podľa Tittela treba zmenu legislaívy

Generálny riaditeľ ŠK Slovan Dušan Tittel uviedol, že je potrebná zmena legislatívy, aby futbalový zápas nebol pre chuligánov živnou pôdou pre robenie výtržností.

„Som veľmi smutný a chcem sa ospravedlniť návštevníkom zápasu, že v sektore na tribúne B a v sektore hostí vznikli incidenty, ktoré vzniknúť nemali,“ zdôraznil Tittel.

Sľúbil, že v klube vyvodia z incidentu interné opatrenia a prijmú postupy, aby sa nič podobné neopakovalo.

„Nechcem hodnotiť prácu polície, na druhej strane je nevyhnutné, aby pri podobných rizikových zápasoch bola spolupráca s organizátorom a Policajným zborom SR lepšia a najmä pôsobila preventívne, a nie represívne,“ dodal Tittel.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM