Rôzne

Potemkiniáda? Na Hlavnej železničnej stanici pribudli cyklostojany, o ktorých vedia iba zasvätení

Nové cyklostojany na bratislavskej Hlavnej železničnej stanici mali zvýšiť komfort cestujúcich. Málokto však tuší, kde sa nachádzajú. Platí to aj o cykloprístrešku na staničnom dvore, kde je zakázaný vstup.

Ilustračný obrázok k článku Potemkiniáda? Na Hlavnej železničnej stanici pribudli cyklostojany, o ktorých vedia iba zasvätení
Zdroj: Dnes24.sk

V ústraní, kam chodieva iba málokto. V nevzhľadnej uličke, ktorú zdobia cigaretové ohorky a neidentifikovateľné fľaky na asfalte. Tak vyzerá miesto na hlavnej stanici v Bratislave, kde železničiari umiestnili tucet nových stojanov na zamykanie bicyklov v snahe pomôcť ich majiteľom.

Na parkovisko pre bicykle zatiaľ neupozorňuje žiadne značenie. Lokalita skrytá pred zrakmi väčšiny cestujúcich tak slúži najmä „zasväteným“. Znalí pomerov ju využívajú ako fajčiareň či krčmu pod holým nebom, odvážnejší jedinci aj ako nelegálnu toaletu.

Prečítajte si aj: Vieme, ako má vyzerať cyklomost Dúbravka – Lamač

Pribudnú kamery?

Hovorkyna Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Martina Pavlíková upozorňuje, že stojany ešte nie sú hotové. „Po dokončení bude umiestnená aj navigácia, ako sa k nim dostať,“ ubezpečuje.

Inštalácia cyklostojanov na bratislavskej Hlavnej železničnej stanici je podľa hovorkyne ZŽSR súčasťou zavádzania takzvaných štandardov železničných staníc. Do 1. júna by malo na viac ako štyroch desiatkach železničných staníc na celom Slovensku pribudnúť celkovo 427 cyklostojanov, ktoré poskytnú vyše 850 parkovacích miest pre bicykle.

Parkovisko na bratislavskej Hlavnej železničnej stanici čaká na dokončenie už niekoľko týždňov. Otázne je, či bude aj po dokončení slúžiť účelu vzhľadom na umiestnenie. Z odpovedí Pavlíkovej totiž nie je jasné, či budú bicykle niekedy monitorované kamerami. „Pred hlavnou železničnou stanicou sa kamerový systém nenachádza,“ dodáva hovorkyňa ŽSR.

Prečítajte si aj: Cestujete a máte bicykel alebo veľký kufor? Poradíme vám, koľko vás to v MHD bude stáť!

Dobre skrytá cykloklietka

„Stojany som tu nikdy nevidel,“ krúti hlavou náhodne oslovený cyklista na otázku, či vie, kde by si mohol bezpečne odložiť bicykel. „Kde za budovou? Ani som netušil, že sa tam dá ísť,“ pridáva sa jeho spoločník. Keď sme ich priviedli na miesto, kde možno „zaparkovať“ bicykle, neveriacky sa pýtali: „A kto nám zaručí, že ich nik neukradne?“ „Tu by som nezamkol ani starú esku, nieto ešte horský bicykel,“ dodáva jeden z oslovených cyklistov.

Na hlavnej stanici majú majitelia bicyklov k dispozícii aj takzvanú cykloklietku. Upozorňujú na ňu orientačné tabule, no značenie je zmätočné.

Pod tabuľou odkazujúcou na parkovisko totiž svieti červený nápis: „Pozemok ŽSR. Vstup zakázaný.“

K cykloprístrešku, ako znie oficiálny názov parkoviska vybudovaného Hlavným mestom SR na pozemku železníc, sa tak dostanú len tí, ktorých neodradí úradné varovanie. Prístrešok sa nachádza vo dvore. Keď sme ho hľadali, zakrývalo ho parkujúce auto.

Prečítajte si aj: Záhorie prepoja s Rakúskom dve nové lávky pre peších i cyklistov

Autor:Mira Sojková

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM