Tomáš Stupavský Rôzne

Posvietili sme si na stráženie hraníc: Slováci priechody kontrolujú, na rakúskej strane ani nohy

Slovenská vláda nariadila dočasné stráženie hraníc s Rakúskom a Maďarskom. Boli sme sa pozrieť, ako to s kontrolami vyzerá na hraničných priechodoch Petržalka - Kittsee a Petržalka - Berg. Na slovenskej strane ide všetko bez problémov a na rakúskej pre istotu žiadnych policajtov ani nenájdete.

Ilustračný obrázok k článku Posvietili sme si na stráženie hraníc: Slováci priechody kontrolujú, na rakúskej strane ani nohy
Foto: Alexandra Húsková / Zdroj: Dnes24.sk

Slovensko sa po vzore Nemecka rozhodlo riešiť nelegálnu prepravu utečencov zavedením hraničných kontrol,ktoré by mali pomôcť v boji s pašerákmi ľudí. V súvislosti s touto mimoriadnou situáciou slovenská polícia posilnila svoje jednotky na hraniciach. Viacej policajtov nebude len na hraničných priechodoch, ale aj na vytypovaných miestach zelenej hranice.

Bežní ľudia by kontroly pocítiť nemali – tvrdia kompetentní. Boli sme sa preto pozrieť priamo v teréne, či je to pravda. Previezli sme sa cez hraničné priechody Petržalka – Kittsee a Petržalka – Berg a ani na jednom mieste nás policajná hliadka na slovenskom území nezastavila. Nevytvárajú sa zatiaľ žiadne kolóny a všetko prebieha bez problémov.

Rovnako to bolo aj na rakúskej strane, i keď z iného dôvodu. Tam sme žiadnych policajtov nestretli. Rakúšania sa zjavne do stráženia hraníc dvakrát nehrnú.

Kontroly zaviedli aj Nemci

Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziére v nedeľu oznámil, že Nemecko zaviedlo dočasné hraničné kontroly na rakúskej hranici, v snahe znížiť počet uchádzačov o azyl prichádzajúcich do krajiny.

Rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová v reakcii na to presadzuje, aby aj Rakúsko prijalo podobné opatrenia.

S ohľadom na krok Nemecka vyhlásil šéf maďarskej polície Károly Papp v nedeľu neskoro večer pohotovosť pre príslušníkov polície štyroch žúp pri srbských hraniciach a takisto aj pre niektoré organizácie pohotovostnej jednotky.

Situáciu priebežne monitorujeme a už čoskoro prinesieme ďalšie aktuálne informácie. Sledujte preto aj našu facebookovú stránku.

Prečítajte si tiež: A je to tu:Slovensko zaviedlo kontroly na hraniciach s Rakúskom aj Maďarskom. Prechod bežných ľudí cez hranice to vraj neovplyvní

Zdroj: Dnes24.sk/TASR

Kontrola na hraniciach
8
Galéria
Foto: Alexandra Húsková / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM