Tlačové správy

Pošta uzavrela rok 2014 so ziskom takmer 5 mil. Eur

Spoločnosť sa naďalej mení z tradičného poštového operátora na poskytovateľa širokého portfólia služieb obyvateľom, prináša prehľadnejšie balíkové produkty a pripravuje nové poistné služby. Takmer 1 milión Eur dostanú na odmenách aj zamestnanci pošty.

Ilustračný obrázok k článku Pošta uzavrela rok 2014 so ziskom takmer 5 mil. Eur
Zdroj: TASR

Slovenská pošta skončila už druhý rok po sebe v pozitívnych číslach. Spoločnosť uzavrela rok 2014 so ziskom 4,91 mil. Eur pred zdanením, čo predstavuje medziročný nárast zisku o viac ako 12 %. Výnosy SP v roku 2014 dosiahli 305,3 mil. Eur, náklady predstavovali 300,4 mil. Eur. V roku 2014 investovala SP do rozvoja takmer 33 mil. Eur.

„Hospodársky rok 2014 bol mimoriadne náročný. Ekonomiku Slovenskej pošty najviac ovplyvnil prepad na trhu listových zásielok, keď výnosy z univerzálnej služby boli nižšie o 8 mil. Eur oproti roku 2013 a neočakávaný výpadok tržieb necelých 5 mil. Eur v dôsledku ukrajinskej krízy. Tieto výpadky sme kompenzovali predovšetkým úsporami na strane nákladov a reštrukturalizáciou vybraných služieb. Hospodársky výsledok je vyšší ako sme pôvodne plánovali. Veľká vďaka patrí naším zamestnancom, ktorí pracujú v každom počasí 365 dní v roku. Preto si právom zaslúžia odmeny a Slovenská pošta im vyplatí spolu takmer 1 milión Eur“ zhodnotil Tomáš Drucker, generálny riaditeľ Slovenskej pošty.

Pozitívny vplyv na hospodárenie mali predovšetkým vyššie výnosy z vybraných finančných a ostatných služieb ako napríklad e-poukaz či integrované obslužné miesta, kde poskytujeme výpisy z obchodného registra, registra trestov ako aj výpisy z listu vlastníctva. Kladný hospodársky výsledok ovplyvnil aj rastúci objem expresných zásielok, letákov a takisto zmluvných balíkových služieb. „Balíkové zásielky v porovnaní s listovými službami majú naopak rastúci trend, a to predovšetkým z dôvodu rozvoja e-shopov. Balíkový trh považujeme za veľmi perspektívny a preto venujeme významné úsilie posilňovaniu pozície Slovenskej pošty na tomto trhu. V roku 2014 sme spustili významnú modernizáciu našich Balíkových triediacich liniek v Bratislave, Košiciach a v Žiline, čím sa zásadne zvýši rýchlosť a eliminuje chybovosť triediaceho procesu,“ doplnil Tomáš Drucker.

Novinky na Slovenskej pošte

Slovenská pošta pripravila tento rok pre klientov viacero noviniek. Od 1. januára 2015 poskytujeme nové jednoduchšie balíkové portfólio v rýchlejšej lehote prepravy ako tomu bolo doteraz, a to balík na adresu (kuriérom na ktorúkoľvek adresu v SR do 48 hodín – t.j. do dvoch pracovných dní) a balík na poštu (dodanie na ktorúkoľvek poštu zo zoznamu viac ako 1440 pôšt do 48 hodín – do dvoch pracovných dní. Zoznam pôšt nájdu klienti na stránke Slovenskej pošty http://www.posta.sk/…na-postu.xls). Klientom je zároveň stále k dispozícii aj expresný balík na adresu (dodanie kuriérom na ktorúkoľvek adresu po celom území SR do 24 hodín – t.j. do nasledujúceho pracovného dňa) a po novom aj expresný balík na poštu (dodanie na ktorúkoľvek poštu zo zoznamu viac ako 1440 pôšt do nasledujúceho pracovného dňa)

Pri produkte „balík na poštu“ sme zrušili žlté lístky, tieto balíky sú už dnes výlučne notifikované sms a emailami. Pri produkte „balík na adresu“ sú stále k dispozícii aj žlté lístky (v prípade nezastihnutia adresáta), v prípade ak odosielateľ uvedie SP aj sms/email adresáta tak tohto upozorníme aj smskou alebo emailom.

Slovenská pošta v tomto roku pripravuje aj pilotné nasadenie balíkomatov resp. automatizovaných poštových terminálov (APT). Ľudia si tak budú môcť vyzdvihnúť svoje zásielky napríklad aj na benzínových čerpacích staniciach či internátoch. Balíkomaty predstavujú inovatívne riešenia, zvyšujú dostupnosť služieb Slovenskej pošty aj do tých lokalít, kde nemá Slovenská pošta svoju pobočku, navyše umožňujú využívať naše služby 24 hodín denne a sedem dní v týždni. Naším dlhodobým strategickým zámerom je zvýšiť podiel na balíkovom trhu, v tejto súvislosti sme preto aj zjednodušili a zosúladili balíkové produkty. Zvýšený nárast balíkových produktov súvisí predovšetkým so silným rastom predaja cez internet. Slovenská pošta už dnes patrí k lídrom na trhu doručovania internetových nákupov s bezkonkurenčne najväčšou doručovacou sieťou prostredníctvom viac ako 1400 odberných miest ponúkaných v produktoch balík a expresná zásielka na poštu. Doručenie balíkov na adresu priamo zákazníkovi do rúk zabezpečuje flotila viac ako 400 kuriérov. SP prechádza transformačným procesom, ktorým sa plánuje prebudovať spoločnosť s rýdzo poštového operátora na národného operátora, ktorý je schopný poskytovať komplexné služby pre občanov a podnikateľov. V súčasnosti sú klientom na 300 poštách po celom území SR k dispozícii služby Integrovaných obslužných miest, na ktorých SP v spolupráci s úradmi verejnej správy poskytuje výpis z obchodného registra na právne účely a výpis a odpis registra trestov na počkanie.

Od marca 2015 sme rozšírili poskytovanie služby Výpis z listu vlastníctva na právne účely zo súčasných 156 IOM pracovísk na všetkých 300. Slovenská pošta odmeňuje aj svojich verných zákazníkov, ktorí môžu získať Poštovú kartu. Tá im prináša viacero užitočných benefitov. Držiteľ karty získava možnosť využívať bezhotovostný spôsob úhrady platby, príležitosť šetriť ako aj výhodné SIPO poistenie. Je určená pre tých, ktorí opakovane využívajú naše služby. Poštová karta sa vydáva zadarmo a zákazník si ju môže vybaviť na každej pošte. Vďaka tejto karte môže zákazník uzatvoriť SIPO poistenie na každej pošte len za 0,97 € mesačne. V priebehu roka 2015 máme v pláne zapájať do tohto programu aj partnerov z iných odvetví (potraviny, drogéria, čerpacie stanice a podobne) a zákazník tak bude môcť využívať výhody nielen na pošte, ale u týchto partnerov.

Tiež analyzujeme možnosti rozšírenia portfólia našich služieb o služby zamerané na riešenie najčastejších životných situácii, ktorým občan počas svojho života čelí, napríklad presťahovanie. Súčasťou tejto služby bude vybavenie zmeny adresy v zdravotnej poisťovni, u dodávateľov energií či operátorov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM