Rôzne

Posledné sídlo Habsburgovcov láka slovenských návštevníkov na letný program

Zámok Eckartsau sa nachádza v oblasti Dunajských luhov a rozsiahle lúky okolo zámku slúžili na poľovačky. Dnes je obľúbeným miestom pre turistov aj pre svadobné páry.

Ilustračný obrázok k článku Posledné sídlo Habsburgovcov láka slovenských návštevníkov na letný program
5
Galéria
Zdroj: Facebook

Posledný rakúsky cisár Karol I. podpísal mier, a tým aj rozpad Rakúsko-Uhorska v roku 1918, 30 kilometrov od Bratislavy na zámku Eckartsau. Dnes sa na ňom organizujú prehliadky aj pre slovenských turistov. Okrem návštev priestorov cisárskej rezidencie sú novinkou aj slovenské dni. Informovala o tom Beata Havranová, šéfredaktorka portálu kamkam.eu.

Magnet pre turistov

Eckartsau sa nachádza v oblasti Dunajských luhov a rozsiahle lúky okolo zámku slúžili na poľovačky. Dnes je obľúbeným miestom pre turistov aj pre svadobné páry. Park, ktorý zámok obklopuje, má 27 hektárov a plynule prechádza do Národného parku Dunajské luhy.

Oblasť v 18. storočí prebrala Mária Terézia, po jej smrti ostal zámok prázdny viac ako sto rokov. Pred rozpadom budovu zachránil František Ferdinand, ktorý na trón nastúpil na prelome 19. a 20. storočia. Zámok zrekonštruoval, dal v ňom zaviesť elektrické a telefónne vedenie a spevniť cestu v areáli.

So svojím nástupcom Karolom I. areál používal najmä ako poľovnícke sídlo. V zámku sa nachádzajú lovecké trofeje vášnivého poľovníka Františka Ferdinanda. „Predpokladá sa, že počas svojho poľovníckeho života cisár zastrelil viac ako 275-tisíc kusov zveriny,“ povedala Mária Gajdošová zo zámku Eckartsau.

Okrem rozmanitej prírody, ktorá ho obklopuje, je zámok historicky významným miestom, kde sa zdržiaval posledný cisár Karol I. s manželkou Zitou. Panovník tu prežil posledné dni svojho vládnutia. Príbeh o posledných dňoch a hodinách Rakúsko-Uhorska a cisárskej rodiny si návštevníci môžu vypočuť na mieste diania aj v slovenčine.

Eckartsau
5
Galéria
Zdroj: Facebook
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM