Nina Táborská Samospráva

Poslanec Michal Drotován: "Vplyvy projektu Račany Rosso sú výrazne negatívne"

Súčasný projekt výstavby prvej etapy obytného súboru Račany Rosso v bratislavskej mestskej časti Rača je ako celok podľa miestneho poslanca Rače Michala Drotována pre dané územie objemovo nevhodný a jeho vplyvy sú výrazne negatívne.

Ilustračný obrázok k článku Poslanec Michal Drotován: "Vplyvy projektu Račany Rosso sú výrazne negatívne"
Zdroj: TASR

„V predloženej forme nesúhlasím s jeho realizáciou,“ uviedol poslanec. Požaduje preto, aby bol zámer posudzovaný v celku a nie po etapách, taktiež trvá na vypracovaní nezávislej dopravnej štúdie a hydrogeologického posudku. Drotován nesúhlasí s tvrdením, že navrhované riešenie je v súlade s urbanistickou štúdiou a doručenými pripomienkami k nej.

„Developer sa vôbec nezaoberal pripomienkami dotknutej verejnosti a ani mestskej časti, čoho dôkazom sú napríklad informácie, že v ďalšej etape bude projekt napojený na Podbrezovskú ulicu,“ vysvetlil.

Táto ulica nie je podľa jeho slov kapacitne vhodná na napojenie obytného súboru Račany Rosso, pretože sa na nej v celej dĺžke nenachádza chodník a výrazne zvýšená doprava by vraj ohrozila obyvateľov penziónu pre dôchodcov.

Investor mlčí

Miestny poslanec do projektu žiada zapracovať vybudovanie cyklotrasy v rámci vnútorných komunikácií a parkoviska pre bicykle. Požaduje aj vypracovanie hlukovej štúdie, posúdenie potrebných miest v materských a základných školách potrebných po vybudovaní projektu. „Daný projekt túto otázku vôbec nerieši a nenavrhuje ani žiadne reálne stavby, ktoré by mali tento problém vyriešiť, napríklad vybudovanie materskej škôlky, ktorá bude zaradená do siete škôlok,“ tvrdí Drotován.

Prečítajte si tiež: Filmové štúdiá zaberú o 300 percent viac územia. Projekt za 103 miliónov zväčšujú pod novým menom

Investor sa k pripomienkam miestneho poslanca nevyjadril. Mestská časť Rača vo svojom stanovisku k projektu tiež požaduje posudzovať zámer ako celok. Taktiež pokladá za nevyhnutné, aby sa investor podieľal na zvýšení kapacít základnej školy v Rači a riešení vybudovania predškolského zariadenia s kapacitou pre predložený projekt.

Rača zároveň žiada, aby investor upravil bilanciu statickej dopravy zo septembra 2014 a aby navrhovanú novú svetelnú križovatku na Púchovskej ulici vybudoval už v rámci prvej etapy výstavby. Mestská časť nesúhlasí ani s terénnymi úpravami z južnej strany objektu a rovnako požaduje upraviť podlažnosť niektorých objektov, aby bol zámer v súlade so záväznou časťou územného plánu mesta.

„Investor musí preukázať, že stavby sú v súlade s územným plánom. V danej lokalite je možné stavať bytové domy do štyroch nadzemných podlaží,“ spresnila hovorkyňa starostu Rače Eva Miklánková.

Svoje stanovisko k posudzovaniu vplyvov navrhovanej činnosti na životné prostredie mohla do 10. februára na Okresný úrad Bratislava zasielať aj verejnosť.

Čo má priniesť Račany Rosso

Za projektom má stáť skupina Grafobal. Navrhovateľ zámeru spoločnosť Creative plánuje obytný súbor Račany Rosso začať stavať v septembri 2016 a výstavbu dokončiť o takmer dva roky neskôr. Podľa predloženého zámeru by sa v prvej etape mali vybudovať tri bytové domy so 156 bytmi a podzemnými garážami. Celkovo tu má vzniknúť 218 parkovacích mi­est.

Projekt sa má realizovať v Rači medzi Púchovskou cestou a vinohradmi ležiacimi na južných úbočiach Malých Karpát. Zo severnej strany je územie ohraničené vinohradmi, na západnej strane leží obytný súbor Račany Bianco a ulica Pri vinohradoch. Z južnej strany sa nachádza obytný súbor Komisárky. Investor počíta s celkovými nákladmi na výstavbu vo výške približne 12 miliónov eur.

V minulosti prebehla proti danému zámeru Račany Rosso aj petícia. Svoj nesúhlas vtedy vyjadrilo viac ako 1800 občanov.

Foto: Ilustračné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM