KAW Správy Samospráva

Poslanci si vyskúšali každodenné problémy vozičkárov. Široké úsmevy zrazu z ich tváre zmizli

Ľudí, ktorých choroba prinútila používať vozík, sú stovky. Vďaka bariéram, ktoré sú všade okolo, sa bez pomoci nedostanú ani na vyšetrenie k lekárovi.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci si vyskúšali každodenné problémy vozičkárov. Široké úsmevy zrazu z ich tváre zmizli
9
Galéria
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: Dnes24.sk

Poslanci a poslankyne prišli na stretnutie s vozičkármi v dobrej nálade a s úsmevom. Po skúšobnej jazde na vozíku cez prechod pre chodcov zvážneli. Zdravý pochopí chorého najviac vtedy, keď sa aspoň na chvíľu ocitne v jeho koži.

Neriešený problém

Stretnutie na chodníku pri prechode pre chodcov s názvom „Požičiam ti môj vozík“ zorganizovala Organizácia muskulárnych dystrofikov v zastúpení Jozefa Blažeka a Táne Kratochvílovej. Chceli upozorniť najmä na neriešený problém bezbariérových úprav v bratislavských uliciach.

„Je dobré, že spoje MHD sú už väčšinou bezbariérové, problém však nastane, keď vystúpite a chcete sa dostať ďalej. Z nástupišťa sa totiž nepohnete. Preto považujeme za najdôležitejšie riešiť úpravy pri zastávkach MHD,“ podelil sa so svojou skúsenosťou zástupca ľudí na vozíku Jozef Blažek.

„Bohužiaľ, samospráva dlhodobo na odstránení bariér systémovo nepracuje a tak veríme, že vyskúšať si jazdu na vozíku bude pre kompetentných náležitým impulzom na to, aby sa v mestskom rozpočte objavila samostatná, dostatočne veľká položka na odstraňovanie bariér,“ dúfa Táňa Kratochvílová.

Financie bez efektu

Pri príležitosti európskeho predsedníctva dostala Bratislava veľký balík financií na opravu komunikačnej infraštruktúry. Podľa slov Táne Kratochvílovej v rámci týchto opráv neboli, okrem pár zmien k lepšiemu na Banskobystrickej ulici, realizované žiadne bezbariérové úpravy.

Zo stavebného zákona vyplýva povinnosť aj pri udržiavacích prácach realizovať bezbariérové úpravy.

„S poľutovaním konštatujeme, že aj na písomné žiadosti mesto odpovedá, že nemá možnosť bariéry odstrániť,“ pokračuje Kratochvílová. Rovnako bez odozvy ostala žiadosť zástupcov OZ Organizácie muskulárnych dystrofikov a ďalších pätnástich združení a občianskych iniciatív v Bratislave, prednesená na mestskom zastupiteľstve 29. apríla 2016, v ktorom mesto žiadali o zabezpečenie dôstojného pohybu obyvateľov a návštevníkov mesta na vozíkoch a o akútne riešenie bezbariérovosti v Bratislave.

Poslanci pochopili

Poslanci, ktorí sa na akcii zišli v hojnom počte a niektorí si aj vyskúšali prechod z chodníka na električku, zdá sa, pochopili v čom je problém.

„Mesto vytvorí harmonogram na úpravy a vyčlení na to účelovú položku, ktorá sa nepoužije na nič iné. Takto by sa mohlo v roku 2017 zrealizovať 250 až 300 bezbariérových úprav. A potom ďalšie systémovo v ďalších rokoch,“ prisľúbil poslanec za Bratislavu Jozef Uhler.

Keďže v meste je viac ako dvesto zastávok a takmer na každú je potrebné urobiť bezbariérový prístup, nebude to lacná záležitosť. Úprava jednej stojí totiž okolo tisíc eur.

„Budeme sa snažiť pravidelne na mesačnej báze kontrolovať, ako práce postupujú a kde sa peniaze investujú. Zastávky, ktoré sú najpoužívanejšie, upravíme ako prvé,“ doplnil Uhler.

Ide najmä o zastávky pri nemocniciach a poliklinikách vo všetkých mestských častiach.

Čítajte aj: Matky o cestovaní v MHD s kočíkom: Stále je čo zlepšovať

Zdroj: YouTube.com
Video: Katarína Winklerová / Zdroj: YouTube.com
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM