Samospráva

Poslanci sa zhodli s primátorom: Mestské podniky čakajú zmeny

Bratislavská Mestská rada na svojom stredajšom rokovaní podporila návrh primátora Iva Nesrovnala týkajúci sa zmien v mestských podnikoch. Ich cieľom je podľa vedenia mesta zvýšiť kontrolu mestských podnikov i posilniť odbornosť ich manažmentu.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci sa zhodli s primátorom: Mestské podniky čakajú zmeny
Zdroj: TASR

„Zásady spolupráce hl. mesta SR Bratislava s obchodnými spoločnosťami, v ktorých je mesto jediným akcionárom alebo spoločníkom, a v ktorých má hlavné mesto SR Bratislava majoritnú majetkovú účasť, definujú napríklad intenzívnejšie informovanie verejnosti, zníženie počtu členov predstavenstva na efektívnu úroveň i výber generálneho riaditeľa prostredníctvom transparentného výberového konania,“ informovala hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová.

Podľa dokumentu, ktorý členovia Mestskej rady zobrali na vedomie, sa majú takisto zverejňovať životopisy navrhovaných osôb do štatutárnych orgánov spoločností, mesto a mestské zastupiteľstvo by malo schvaľovať mimoriadne odmeny a tantiémy v podnikoch, rovnako tak stanovy a spoločenské zmluvy spoločností.

„Naše podniky sú komunálne podniky a majú pracovať v prospech Bratislavčanov. Som rád, že aj medzi starostami a poslancami je vôľa naštartovať riadenie podnikov transparentnej­šie,“ povedal po rokovaní Mestskej rady primátor Nesrovnal.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM