Nina Táborská Samospráva

Poslanci rozhodli: Na Železnú studničku autá aj naďalej nepustia

Na Železnú studničku nebudú môcť aj naďalej vchádzať Bratislavčania autom. Mestskí poslanci potvrdili rozhodnutie zastupiteľstva z minulého roka a autá do lesoparku pustiť odmietli. Rybári totiž mesto žiadali, aby autá v lokalite zakázali opäť len cez víkendy a sviatky tak, ako tomu bolo minulý rok.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci rozhodli: Na Železnú studničku autá aj naďalej nepustia
Zdroj: TASR

Za terajší režim včera ale zahlasovalo všetkých 31 prítomných poslancov. Na svojom poslednom rokovaní vlani pred voľbami predchádzajúce zastupiteľstvo vyhovelo aktivistom a požiadalo vtedajšieho primátora vykonať na Železnej studničke balík zmien, medzi ktorými bolo aj nevpustenie áut na Cestu mládeže.

Kým dovtedy nemali na studničku prístup len počas víkendov a sviatkov medzi 9.00 a 19.00 h, dnes sú z úseku od parkoviska pri Červenom moste po parkovisko pri horárni Krasňany vylúčené po celý rok.

„Zákazom vjazdu sa už nemôžu naši členovia dostať s motorovými vozidlami k rybníkom, ktoré máme riadne nájomnou zmluvou prenajaté,“ píše hlavnému mestu Slovenský rybársky zväz, ktorý v bratislavskej organizácii eviduje viac ako 10-tisíc rybárov a v lokalite má prenajaté zo štyroch vodných plôch dve. Zväz tiež podotýka, že niektorí ich rybári sú členmi rybárskeho zväzu už viac ako 50 rokov.

Podpisy do petície

„Pomyslenie, že si má rybár odniesť rybárske náradie, teda niekoľko vedier krmiva a pár udíc s ruksakom, v mestskej hromadnej doprave alebo na bicykli, pričom väčšinou ide o starších ľudí, presunúť sa na miesto lovu a po skončení opäť na zastávku a potom k odstavenému autu aj s prípadným úlovkom, to je veľmi nepríjemné, pre skôr narodených ľudí až nemožné,“ vysvetľuje zväz, ktorý dnes eviduje asi o 100 členov menšiu základňu ako minulý rok.

„Mrzí nás, že túto situáciu nikto so Slovenským rybárskym zväzom neriešil.“ Petícia, ktorú poslali v lete rybári na magistrát, má viac ako tisíc podpisov a zväz tvrdil, že zbiera ďalšie.

Jakub Mrva z občianskej iniciatívy Naše Karpaty ale pripomenul, že zákaz vjazdu autám bol jedným z opatrení na podporu rekreácie a športu v mestských lesoch a na zvýšenie bezpečnosti návštevníkov. „Živelný pohyb motorových vozidiel bol predmetom častej kritiky z radov cyklistov, turistov, bežcov či rodín s deťmi, ktorí veľmi pozitívne ocenili túto zmenu k lepšiemu,“ zdôrazňuje Mrva.

Občianska iniciatíva teda žiadala zachovať zákaz vjazdu počas celého roka a dôslednú kontrolu zo strany mestskej polície. Aj oni po rozbehnutí petície rybárov začali spisovať tú svoju, a teda za zachovanie súčasného stavu.

Magistrát podotkol, že zákazom vjazdu nedošlo k obmedzeniu áut, iba narástol počet požiadaviek o vydanie povolenia vjazdu.

Prečítajte si tiež: Pečniansky les obeťou zločinu? Súd potvrdil prevod pozemkov pod lesom na občianske združenie

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM