Nina Táborská Samospráva Samospráva

Poslanci rozhodli: 100-percentná zľava pre zdravotne ťažko postihnutých nezostane

Poslanci sa na dnešnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva dohadovali, či ponechať 100-percentnú alebo dať dodatočnú 90-percentnú zľavu na cestovnom pre zdravotne ťažko postihnutých občanov. Napokon schválili 90-percentnú dodatočnú zľavu pre ZŤP.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci rozhodli: 100-percentná zľava pre zdravotne ťažko postihnutých nezostane
Zdroj: Dnes24.sk

Na júnovom zasadnutí Mestského zastupiteľstva bolo schválené uznesenie v rámci spustenia 3. etapy BID (Bratislavská integrovaná doprava), podľa ktorého sa ruší bezplatná mestská doprava pre zdravotne ťažko postihnutých, darcov krvi so zlatou Jánskeho plaketou a účastníkov protifašistického odboja.

Dohodli sa na tom mestskí a krajskí poslanci. Toto zrušenie, resp. úpravy zliav, súvisí so spájaním dopravných prostriedkov – DPB, Slovak lines a ŽSR do integrovanej dopravy. Po novom mali zdravotne ťažko postihnutí platiť polovicu cestovného. Darcovia krvi, protifašistickí bojovníci, politickí väzni a ich rodinní príslušníci plnú sumu cestovného. Poslanci sa však dnes rozhodli inak.

Unifikácia tarifných podmienok

Spoločnosti Slovak Lines a Železničná spoločnosť Slovensko poskytujú zdravotne postihnutým zľavu vo výške 50 percent, a keďže ceny majú byť jednotné, preto aj lístky MHD pre ZŤP mali byť za polovičnú cenu.

Už v roku 2012 bolo mestským zastupiteľstvom schválené zjednotenie tarifných podmienok a pre držiteľov preukazov ŤZP bola navrhnutá zľava vo výške 50 percent z cestovného, čím mala byť zrušená dovtedajšia bezplatná MHD v hlavnom meste.

Uznesenie, ktoré bolo vtedy schválené, však nikdy nevstúpilo do platnosti a bolo odložené až do spustenia 3. etapy IDS. Tá sa práve teraz blíži, je naplánovaná na 1. november 2015. Na ostatnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva v júni tak poslanci v rámci materiálu o zavedení 3. etapy IDS schválili zrušenie bezplatnej MHD pre ŤZP, darcov krvi a protifašistických odbojárov.

Vlna nevôle spustila hlasovanie

Odvtedy sa však viedli búrlivé diskusie a potom, čo sa zdvihla vlna nevôle zo strany viacerých poslancov a tiež zo strany verejnosti, predložilo vedenie mesta na dnešnom rokovaní zastupiteľstva materiál, podľa ktorého dostanú držitelia preukazov ŤZP dodatočnú extra zľavu vo výške 90 percent zo zľavneného predplatného cestovného lístka v rámci IDS.

Podľa slov primátora Iva Nesrovnala muselo byť v júni uznesenie prijaté, aby sa mohli aj naďalej čerpať eurofondy na dopravu. „Ja som však už po schválení uviedol, že budem bojovať za to, aby sme zamedzili negatívnym dopadom pre sociálne slabšie skupiny obyvateľstva. Môj návrh bol ponechať stav, ktorý tu máme doteraz, teda 100-percentná zľava pre zdravotne ťažko postihnutých. Vytvoril som však pracovnú skupinu, ktorá sa týmto intenzívne zaoberala a tá odporučila ponechať 90-percentnú zľavu,“ povedal primátor Nesrovnal.

Skupina totižto primátora upozornila, že keby prešiel návrh ponechať 100-percentnú zľavu, mesto príde o pol milióna ročne. Podľa odstupujúceho námestníka primátora Koleka by sa ale nikto nemal obávať, že by sa zachovala 100-percentná zľava pre ŤZP, prehĺbili by sa dlhy mesta. Jeho doplňujúci návrh za zachovanie úplnej zľavy však zatupiteľstvom dnes neprešiel. Väčšina poslancov sa zdržala hlasovania.

Poslanci sa teda dnes dohadovali, či ponechať 100-percentnú alebo dať dodatočnú 90-percentnú zľavu na cestovnom. Vyžiadali si preto od primátora aj prestávku na rozmyslnenie. Celkovo boli až štyri doplňujúce návrhy.

Napokon schválili poslanci 90-percentnú dodatočnú zľavu pre ZŤP. S ňou budú po novom cestovať aj držitelia diamantovej Janského plakety (darcovia krvi) a účastníci protifašistického a protikomunistického odboja.**

Veľké zaťaženie

„Z nášho pohľadu ide o veľký krok späť. V dobe kedy vlakom cestujú dôchodcovia aj študenti zadarmo nám príde veľmi nelogické, aby ľudia v takejto ťažkej životnej situácii mali platiť. Zľava 90-percent sa môže zdať ako veľmi veľkorysá, avšak, aj suma 32 eur, ktorú budú musieť zaplatiť, je v ich ťažkej finančnej situácii nezvládnuteľná,“ myslí si Asociácia na ochranu práv pacientov.

Takéto finančné zaťaženie pre zdravotne ťažko postihnutých môže znamenať značné skomplikovanie ich už beztak zložitej životnej situácie. Väčšina z nich musí totiž mesačne vyžiť maximálne z 250 eur. Podľa slov Márie Orgonášovej z Asociácie organizácií zdravotne postihnutých títo ľudia cestujú väčšinou len na veľmi krátke vzdialenosti, prímestské autobusy a vlaky takmer nevyužívajú, aj takáto suma bude pre nich teda znamenať finančnú záťaž.

Prečítajte si tiež: Zdravotne ťažko postihnutí sa nevzdávajú: Za zrušenie bezplatného cestovania MHD bojujú petíciou

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM