Samospráva

Poslanci opäť odmietli náhradné byty na Astronomickej a Čmelíkovej

Bratislavskí mestskí poslanci na svojom dnešnom rokovaní opätovne odmietli výstavbu náhradných nájomných bytov v ružinovských lokalitách Čmelíková a Astronomická, ktoré tu chce postaviť hlavné mesto.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci opäť odmietli náhradné byty na Astronomickej a Čmelíkovej
Zdroj: TASR

Bratislavskí mestskí poslanci na svojom dnešnom rokovaní opätovne odmietli výstavbu náhradných nájomných bytov v ružinovských lokalitách Čmelíková a Astronomická, ktoré tu chce postaviť hlavné mesto. Prelomili tak veto primátora Bratislavy Iva Nesrovnala.

Ten nepodpísal uznesenie mestského zastupiteľstva z mája, ktorým ho poslanci požiadali, aby zastavil prebiehajúce verejné obstarávanie a zdržal sa akýchkoľvek developerských aktivít, vedúcich k výstavbe náhradných nájomných bytov na týchto miestach.

Primátor nepodpísanie májového uznesenia argumentoval tým, že jeho viaceré body odporujú zákonu a sú pre mesto nevýhodné. Viacerí mestskí poslanci však dnes oponovali a tvrdili, že to tak nie je. „Nechal som si vypracovať právnu analýzu, z ktorej vyplýva, že vetovanie uznesenia nemalo opodstatnenie,“ upozornil poslanec Martin Chren.

Iní primátora opakovane upozorňovali, že táto oblasť Ružinova už trpí tým, aká výstavba tam v poslednom období nastala, a preto je potrebné zachovať tunajší súvislý pás zelene, kde majú náhradné byty vyrásť.

„Toto územie treba vyslovene zachrániť pre Bratislavčanov,“ podotkol poslanec Branislav Kaliský, ktorý tiež upozornil na petíciu proti zámeru výstavby náhradných nájomných bytov na Astronomickej, pod ktorú sa podpísalo vyše 3600 ľudí.

Čítajte aj: Ružinov mení stratégiu pri stavebných uzáverách

Od vedenia mesta zastupiteľstvo opätovne žiada bezodkladne začať proces zmeny územného plánu v lokalite na Bazovej ulici v Ružinove na stavebné pozemky, na ktorých navrhujú umiestniť výstavbu náhradných nájomných bytov.

Primátor má s ministerstvom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja rokovať aj o zmene zákona, ktorý sa venuje náhradným nájomným bytom, aby sa našiel spôsob riešenia problému.

Primátor prelomenie veta vníma ako vykopávanie už otvorených dverí. Ako tvrdí, mesto musí stavať náhradné nájomné byty. „Toto nie je otázka vôle. V roku 2011 Národná rada SR prijala zákon, ktorým túto povinnosť v Bratislave uložila,“ skonštatoval. To, že poslanci opätovne odmietli náhradné byty na Astronomickej a Čmelíkovej, podľa primátora oslabí vyjednávaciu pozíciu mesta so zodpovednými orgánmi."

Keď prídem na ministerstvo dopravy, tak sa ma spýtajú, či mesto vyčerpalo všetky možnosti, ktoré malo k dispozícií. Poviem, že nie a pošlú mať naspäť," povedal Nesrovnal.

Hlavné mesto musí podľa zákona do konca roka 2016 zabezpečiť náhradné nájomné bývanie pre žiadateľov z reštituovaných bytov, inak im bude musieť preplácať rozdiel medzi regulovaným a trhovým nájomným. Táto suma môže dosiahnuť až štyri milióny eur ročne.

V prípade ružinovských lokalít – Astronomická a Čmelíková, ktoré sú v procese verejného obstarávania, plánovalo mesto postaviť viac ako 100 bytov. Bratislava má vyhliadnuté aj iné svoje pozemky, napríklad na Mamateyovej či Pankúchovej/Ha­anovej.

Čítajte aj: Verejnosť môže pripomienkovať návrh zadania Územného plánu zóny Ostredky

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM