Nina Táborská Samospráva

Poslanci odkazujú Ivovi Nesrovnalovi: Pracovať zadarmo a šetriť má najprv primátor

Ak majú poslanci pracovať pre mesto zadarmo, musí primátor začať od seba. Aj to odkazujú niektorí bratislavskí mestskí poslanci primátorovi hlavného mesta Ivovi Nesrovnalovi, ktorý ich vyzval, aby si redukovali, či sa dokonca vzdali odmien. Majú tak podľa neho pomôcť mestu šetriť.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci odkazujú Ivovi Nesrovnalovi: Pracovať zadarmo a šetriť má najprv primátor
Zdroj: TASR

Poslanci však tvrdia, že ich odmeny tvoria vzhľadom na zadlženosť Bratislavy malú čiastku a za svoju prácu si ich zaslúžia.

„Poslanci majú nárok na odmeny, ale vyzývam ich, aby si ich vzhľadom na finančnú situáciu mesta nevyplatili,“ uviedol primátor minulý týždeň v tlačovej správe, ktorú poslalo hlavné mesto. Na tlačovej konferencii s novinármi Nesrovnal hovoril o tom, že poslanci by si mali odmeny „redukovať.“ Nezabudol ani na seba: „Nebudem si dvíhať plat a námestníci nebudú dostávať valorizácie svojej mzdy,“ uviedol Nesrovnal.

Šetrenie na poslaneckých platoch

Platové pomery šéfov samospráv však upravuje zákon a mestské zastupiteľstvo plat primátorovi určuje každý rok. Mení sa totiž podľa toho, aká bola priemerná mesačná mzda zamestnanca v národnom hospodárstve za predchádzajúci rok. A to sa väčšinou zvyšuje. Čiastka sa potom vynásobí príslušným násobkom podľa počtu obyvateľov mesta a mestské zastupiteľstvo ešte môže takto vypočítaný minimálny plat zvýšiť až o 70 percent.

Prečítajte si tiež: Predĺži sa provizórium mesta? Poslanci nemajú nielen hrubé čísla, ale ani podklady. Majú len prezentáciu s chybami

Nesrovnalovi tak vychádza minimálny plat vo výške 2950 eur. Zarába však 4503 eur, poslanci mu ho vlani v decembri o vyše 50 percent zvýšili. „Bol to zo strany primátora zábavný bonmot. On hovoril, že sa vzdá valorizácie, čo sa zo zákona nemôže. Mohol by sa vzdať odmien, ktoré si už ale nechal na prvom zasadnutí zvýšiť,“ podotkol šéf najväčšieho bratislavského klubu a predseda finančnej komisie Ján Budaj zo Zmeny zdola.

Ak sa vzdá Nesrovnal, vzáme sa aj my

Predseda Pravicového klubu Jozef Uhler vraví, že ak sa primátor a jeho piati poradcovia vzdajú svojich platov, aj on sa svojej odmeny vzdá. „Lenže mnohí poslanci s tým zaberajú toľko času, štyri až osem hodín denne, a aby za to nedostali vôbec nič, to mi príde veľmi neférové,“ reagoval.

Poslanci podľa neho dostávajú odmeny vo výške 350 až 470 eur, v závislosti od toho, v koľkých komisiách pracujú, alebo či sú členmi mestskej rady. „Každý si za svoju robotu peniaze zaslúži a treba hľadať prostriedky niekde inde, lebo toto je promile z toho, čo mesto má,“ podotkol Uhler.

Prečítajte si tiež: PKO treba zachovať, lebo zaň nie je náhrada, píšu aktivisti v liste primátorovi

„Ak sa pán primátor spolu s poradcami a viceprimátormi rozhodne vzdať svojich niekoľkotisícových platov, určite sa pridáme aj s našou 350-eurovou odmenou,“ vraví šéfka klubu Bratislava Inak Katarína Augustinič. Ak majú ľudia pre mesto pracovať zadarmo, musí Nesrovnal podľa nej začať od seba.

„Na to, čo sa teraz bude vyžadovať od poslancov mestského zastupiteľstva, prakticky práca na plný úväzok, sú tie odmeny viac než symbolické,“ doplnil Budaj.

So zmrazením odmien však šéfovia klubov problém nemajú. „S tým absolútne súhlasíme,“ podotkla Augustinič.

Nový primátor „dramatizuje“ situáciu

Šéf Klubu pre Bratislavu Martin Borguľa však vraví, že on sa svojej odmeny vzdá. Ale požiadavkou Nesrovnala je prekvapený. „Oceňujem slová pána primátora, že šetriť treba začať od seba, pokladám však za farizejstvo, ak nevyplatenie odmien žiada len od poslancov,“ dodal.

Nesrovnal prišiel s takýmto návrhom na šetrenie, lebo chce získať viac peňazí do mestskej pokladnice. Minulý týždeň kritizoval predchádzajúce vedenie mesta, že nemohol poslancom predložiť na schválenie vyrovnaný rozpočet, lebo mu na to chýba 22 miliónov eur. Rozpočet mu vraj nechali nepripravený.

Prečítajte si tiež: Začal primátor plniť svoje sľuby? Z ulíc by mali miznúť reklamné pútače

Nesrovnal hneď avizoval, že šetriť chce hlavne na platoch, chode magistrátu a marketingu. Zároveň však pripustil, že tam usporí asi len pol milióna eur.

Budaj podotýka, že situácia ohľadom dlhov mesta sa medzi voľbami nezmenila a nový primátor dramatizuje situáciu. „Primátor uviedol aj také dlhy, ktoré faktickými dlhmi nie sú. Plakať nad tým, aká je Bratislava zadlžená,… veď o tom roky rozprávame. Myslím si, že pán primátor v niektorých prípadoch situáciu opísal svojským spôsobom, ktorým ju vykresľuje, akoby bola Bratislava deň pred krachom. Ale tak tomu zase nie je,“ dodal šéf finančnej komisie.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM