Správy Správy

Poslanci mesta budú opätovne rokovať o predaji pozemkov pre D4 a R7

Poslanci Bratislavy sa v utorok 6. septembra po druhý raz stretnú na mimoriadnom rokovaní mestského zastupiteľstva týkajúcom sa predaja a prenájmu pozemkov pre realizáciu obchvatu mesta.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci mesta budú opätovne rokovať o predaji pozemkov pre D4 a R7
Zdroj: TASR

Poslanci mestského zastupiteľstva Jarmila Tvrdá (Bratislavský klub) a Ján Buocik (Poslanecký klub strany Most-Híd) v relácii spravodajskej televízie Tablet.TV Mesiac v Bratislave uviedli, že deň pred rokovaním by sa k návrhu na predaj a prenájom pozemkov pre NDS mala mimoriadne zísť aj finančná komisia mesta, ktorej sú obaja členmi.

Do programu komisie sa nedostala

Práve fakt, že návrh pred prvým mimoriadnym rokovaním o tejto téme nepredložilo mesto členom finančnej komisie, bol podľa oboch jedným z dôvodov, prečo sa rokovanie zastupiteľstva 25. augusta nedostalo ani len k hlasovaniu. „Na rokovaniach finančnej komisie sa často zaoberáme predajom doslova za pár eur, no táto záležitosť, ktorá predstavuje miliónovú položku, sa do programu komisie nedostala,“ poznamenala Tvrdá.

Práve na rokovaní komisie sa podľa Buocika mohli vyriešiť aj niektoré sporné detaily. "V samotnej diskusii na zastupiteľstve vznikali aj technické otázky, ktoré ak by sme predrokovali na komisii, už by sme sa dnes zrejme bavili o schválenom bode,“ uviedol Buocik.

Dva milióny eur

Po tom, čo augustové zastupiteľstvo museli predčasne ukončiť, keďže bolo neuznášaniaschopné, viceprimátor Milan Černý poukázal na to, že ministerstvo sa nespoliehalo na to, či mesto bude ochotné pozemky odpredať a začalo aj proces vyvlastnenia. „Ak by išlo touto cestou, Bratislava by prišla o 20 percent z predaja, o ktoré NDS navýšila znaleckú cenu pre mesto, išlo by tak približne o dva milióny eur,“ upozornil Černý.

Obaja poslanci však vyjadrili presvedčenie, že mesto o peniaze nepríde. “Je čas do 30. septembra, ak všetci budú robiť naplno to, čo majú, stihne sa to,„ uviedla Tvrdá. Podľa Buocika bude aj ministerstvo v tejto veci postupovať uvážlivo. "Okrem iného aj preto, že sa zmení minister a nepredpokladám, že záležitosť takého obrovského významu bude chcieť hneď, ako nastúpi, posunúť ďalej bez toho, aby si neurobil istú revíziu toho, v akom stave to je,“ poznamenal.

Bratislavskí poslanci majú rozhodnúť o predaji a prenájme pozemkov NDS v mestských častiach Podunajské Biskupice, Ružinov či Ružinov-Nivy a o predaji pozemkov v Čunove v rámci kompenzačných opatrení. Zámerom bolo majetkovoprávne vyrovnanie vlastníckych vzťahov k pozemkom pod stavbami R7 Bratislava Ketelec – Prievoz, D4 Bratislava, Jarovce – Ivanka Sever a D1 Bratislava, križovatka Prievoz.

Čítajte aj: Nová okružná križovatka v Petržalke by mala byť dokončená do októbra

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM