Maros Palesch Rôzne

Poslanci BSK schválili cyklomost

Poslanci Bratislavského samosprávneho kraja schválili partnerskú dohodu o výstavbe cyklomosta cez rieku Morava. Je to nevyhnutná podmienka v zmysle pravidiel Programu cezhraničnej spolupráce SR - Rakúsko na roky 2007 – 2013.

Cyklomost bude spájať rakúsky Schlosshof a Devínsku Novú Ves ponad rieku Morava lávkou, ktorá bude nadväzovať na ďalšie medzinárodné cyklotrasy. Most, ktorý bude slúžiť peším, cyklistom a záchrannej službe, sa začne budovať už v tomto roku. Na rakúskej strane sa práce už začali. Bude dlhý 525 metrov, široký štyri a cyklisti prekonajú výškový rozdiel sedem metrov. Stavba bude financovaná predovšetkým z programu cezhraničnej spolupráce SR – Rakúsko. Náklady za slovenskú stranu budú približne 3,2 milióna eur. Vedúcim partnerom projektu je Bratislavský kraj.

Pre aktívnejšie trávenie voľného času dokončila Bratislavská župa koncom minulého roka ďalší úsek cyklistickej trasy medzi obcami Bernolákovo a Ivanka pri Dunaji. „Podarilo sa nám dokončiť ďalší úsek cyklistického chodníka ,ktorý zlepší a zvýši bezpečnosť cyklistov a pomôže turistickému ruchu,“ povedal župan Frešo. Ide o 3,104 km úsek, ktorý je súčasťou cyklochodníka Humuliakovo – Senec. Projekt sa realizoval cez Operačný program Bratislavský kraj, celkové náklady na vybudovanie tohto cyklistického úseku dosiahli 467 328 eur. Župan zároveň doplnil, že rozvoj cyklochodníkov je hlavnou prioritou kraja aj v tomto roku.

Celková dĺžka cyklotrasy z Hamuliakova do Senca je takmer 38 km. Patrí k hlavným cyklotrasám v oblasti Podunajska, napája oblasť na najznámejšiu a najfrekventova­nejšiu cyklistickú cestu v Európe – „Dunajskú cyklistickú cestu“ (Eurovello 6 – z Čierneho lesa v Nemecku k Čiernemu moru v Rumunsku), ktorej celková dĺžka je 4 448 km.

Zdroj: BSK, Iveta Tyšlerová

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM