Rôzne

Poškodené obrazy z nevyhovujúceho depozitára ošetria a premiestnia

Poškodenie obrazov spôsobuje nadmerná vlhkosť i kolísanie teploty v priestoroch depozitára.

Ilustračný obrázok k článku Poškodené obrazy z nevyhovujúceho depozitára ošetria a premiestnia
Zdroj: TASR

Obrazy, ktoré sú v dôsledku nevyhovujúcich podmienok v depozitári v Devínskej Novej Vsi napadnuté plesňou, budú po ošetrení umiestnené v dočasnom depozitári, vytvorenom na prízemí Pálffyho paláca v Bratislave. Potvrdila to zástupkyňa riaditeľa Galérie mesta Bratislavy (GMB) Zuzana Jakabová.

Plesne na obrazoch

„Súbežne vytrieďujeme diela v existujúcom depozitári v Devínskej Novej Vsi, a to podľa rozsahu ich poškodenia,“ informovala. "Každé dielo musíme skontrolovať, vytriediť a tie obrazy, ktoré sú viditeľne napadnuté plesňou, podrobiť ošetreniu vo Zvolene, kde je špeciálna komora umožňujúca odstrániť pleseň pomocou fumigácie,“ uviedla.

V súčasnom depozitári v Devínskej Novej Vsi je približne 7 000 obrazových diel. Ich poškodenie spôsobuje nadmerná vlhkosť i kolísanie teploty v priestoroch depozitára. Zámerom galérie je preto skontrolovať a premiestniť všetky obrazy, teda aj tie, na ktorých poškodenie nie je viditeľné. „To však neznamená, že ich zhubný proces nezasiahol, v tom je práve zákernosť plesní,“ pripomenula Jakabová.

Miesto dočasného depozitu by mali tvoriť priestory celého prízemia Pálffyho paláca, čiastočne to obmedzí výstavnú plochu v paláci.

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM