Alexandra Húsková Kultúra

Poskladať puzzle je občas hlavolam. Festival "Fjúžn" témou puzzle približuje mozaiku spoločnosti

Krásna mladá dáma, však? Slovenka to ale nie je. Práve o cudzincoch a ich prijímaní medzi nami je festival "Fjúžn", ktorý sa prezentoval aj na Nedeľnej paráde v Starej tržnici. Cieľom akcie je zvyšovať povedomie o nových menšinách na Slovensku a prezentovať život cudzincov.

Ilustračný obrázok k článku Poskladať puzzle je občas hlavolam. Festival "Fjúžn" témou puzzle približuje mozaiku spoločnosti
Zdroj: Dnes24.sk

Festival Fjúžn sa koná už po desiatykrát. „Festival Fjúžn je multižánrové podujatie, ktoré sa venuje téme migrantov a cudzincov na Slovensku. Názov „Fusion“ vyjadruje prenikanie kultúr a etník do jedného celku“ vysvetľuje Peter Leponi z Nadácie Milana Šimečku. „Nielen Slováci tvoria našu spoločnosť, je tvorená aj mnohými inými národnosťami,“ dodáva.

Témou tohto ročníka sú puzzle, alebo po slovensky „pucle“. Podľa údajov z roku 2014 žilo na Slovensku s povolením na pobyt 76 715 cudzincov. Tak ako sa z mnohých dielikov puzzle dá vytvoriť kompaktný obrázok, tak sa aj spoločnosť skladá z mozaiky menšín.

V rámci festivalu Fjúžn prináša organizátor podujatia, ktorým je Nadácia Milana Šimečku, aj publikáciu s výpoveďami 10 cudzincov.

Carlos Artur Soleo z Peru o Slovensku hovorí : “Život na Slovensku mi dal rodinu, priateľov a vzdelanie."

Ameer Mayyahi z Iraku na otázku, čo ho najviac na Slovensku hnevá, odpovedá: „Najviac ma na Slovensku štvú ľudia s predsudkami, kvôli ktorým nedostanem šancu, aby ma spoznali.“

Osobná skúsenosť mnohokrát významne vplýva na vnímanie kultúrne odlišných skupín. „Častejšie stretávanie sa ľudí s menšinami pozitívne vplýva na ich postoje k nim,“ píše v analýze Lenka Kissová z Nadácie Milana Šimečku. Neznášanlivosť a odmietnutie cudzincov je tak bez osobnej skúsenosti len preberaním stereotypov a strachom z neznámeho.

Na prezentácii počas Nedeľnej parády v Starej tržnici ste mohli zadarmo ochutnať napríklad kubánsky „hamburger“, či arménske koláčiky. Pripravené boli tvorivé dielne a predávali sa aj tradičné odevy a výrobky. Vystúpenia rôznych umeleckých skupín priblížili exotickú kultúru cez hudbu, spev a tanec. Predstavilo sa približne 20 národností.

Program Fusion potrvá sedem dní od 23.4.-30.4.2015 a zahŕňa vernisáže, diskusie a prezentácie.

Fotogalériu z Nedeľnej parády si pozrite : TU

Cudzinci, žijúci na Slovensku zarecitovali Chalupkovu báseň Mor ho!. Video si môžete pozrieť : TU

Cudzinci recitujú Mor Ho!
1
Galéria
Festival "Fjúžn"
20
Galéria
Foto: Alexandra Húsková / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM