Tomáš Stupavský Rôzne

Posadili by ste sa? Dobrovoľníci umiestnili k zastávkam netradičné lavičky

Dobrovoľníci z iniciatívy Zelená hliadka popustili uzdu svojej fantázií a vo svojej dielni zaexperimentovali s lavičkami. Pomocou jednoduchých materiálov dokázali vyprodukovať vskutku originálne výtvory. Veď posúďte sami.

Ilustračný obrázok k článku Posadili by ste sa? Dobrovoľníci umiestnili k zastávkam netradičné lavičky
Zdroj: Dnes24.sk

Častokrát sa stáva, že na verejných priestranstvách chýbajú miesta, kde by ste sa mohli posadiť. Či už v parkoch alebo na zastávkach MHD sa niekedy na jednej lavičke tlačí niekoľko ľudí.

No niekedy ani netreba veľa námahy a drahého materiálu a vytvoríte originálne sedenie. Dobrovoľníkom zo Zelenej hliadky na vyrobenie lavičiek stačilo iba niekoľko paliet a nový dizajn bol na svete.

Dva prototypy

Vyprodukované boli dva varianty lavičiek. „V prvom prípade sme sa rozhodli pre už pomerne osvedčený a častý systém, kedy sa na dve na sebe položené palety postaví tretia „zlomená“. Videl som to na hudobných festivaloch a aj v niektorých reštauráciách. Je to pomerne jednoduché a hneď vidieť, že sa jedná o lavičku. Dôležité pre nás bolo, aby sme vedeli tieto lavičky vyrábať aj sériovo, čiže, aby sme mali po ruke dostatok materiálu. To sa podarilo a stavebným materiálom sú tri palety s podobnou veľkosťou,“ povedal pre Bratislava24.sk aktivista Matúš Čupka, zakladateľ Zelenej hliadky – dobrovoľníckej iniciatívy, ktorá začala svoju činnosť ešte v roku 2011.

Prečítajte si tiež: Dokedy sa chceme prizerať hrôze za Volkswagenom?

Druhý prototyp bol trochu odvážnejší, kedy lavička je vyrobená z jednej atypickej palety, na ktorej sa dá dokonca ležať. V tomto prípade vraj sériová výroba neprichádza v úvahu, ale v iniciatíve sú zvedaví ako sa tento typ uchytí.

Kde sa lavičky nachádzajú?

„Prvý prototyp sa nachádza na rohu Riazanskej a Vajnorskej. Logika umiestnenia sa opiera o blízku autobusovú zastávku, kde je lavička sotva pre dvoch cestujúcich pričom tu denne cestujú tisíce ľudí. Symbolicky je lavička umiestnená na mieste, kde ešte rok a pol dozadu stál opustený novinový stánok. Čiže niečo staré a nefunkčné nahradilo niečo nové,“ uviedol Čupka.

Druhý typ lavičky je situovaný na ŽST Vinohrady. Práve tu môže nahradiť lavičky, ktoré slúžili cestujúcim regionálnej autobusovej dopravy. Podľa dobrovoľníkov je tento vysoko frekventovaný dopravný uzol v katastrofál­nom stave.

Nachádza sa tu rozpadávajúci označovník zastávky, „neatraktívna" gastroprevádzka a novinový stánok. Dve lavičky ba mali prispieť k vyššej kultúre cestovania a napomôcť vyriešiť podnet, ktorý sa dostal aj na portál Odkazprestaros­tu.sk.

Na otázku či sa chystá Zelená hliadka rozmiestňovať ďalšie podobné lavičky Matúš Čupka odpovedal: „Momentálne sú obe lavičky v testovacej prevádzke. Chceme zistiť ako a či budú využívané a hlavne či odolajú nástrahám bratislavského verejného priestoru. Počas jesene chceme oba prototypy testovať, v zime by sme mohli začať so zberom podnetov cez sociálne siete a nevylučujem, že na jar by sa mohli v uliciach objaviť ďalšie lavičky. Tie budú slúžiť najmä na identifikáciu miest, kde by mali mestské časti či Magistrát umiestniť svoje vlastné lavičky. Tieto naše diela vnímame skôr ako dočasnú výpomoc samosprávam.“

Prečítajte si tiež: Videli ste už komunálne peklo? Možno ste okolo neho chodili aj vy

Zdroj foto: Zelená hliadka

Nové lavičky
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM