Rôzne

Poradíme vám, ako sa pripraviť na turistiku

Letná turistická sezóna už začala. Máme pre vás rady, ktoré vám pomôžu vyhnúť sa nechceným situáciám v lesoch či v horách. Čo by nemalo chýbať vo vašom batohu, keď sa vyberiete na turistiku?

Ilustračný obrázok k článku Poradíme vám, ako sa pripraviť na turistiku
Zdroj: TASR

Najviac úrazov zaznamenala Horská záchranná služba práve pri turistike. Záchranári boli najčastejšie privolávaní k rôznym zlomeninám či poraneniam končatín. Časté však sú aj prípady únavy či vyčerpania.

Pripravili sme preto užitočné rady, ktoré vám pomôžu vyhnúť sa neželaným situáciám v teréne.

Príprava na cestu

Nepreceňujte svoje schopnosti a zvoľte si trasu v súlade so svojimi schopnosťami a kondíciou (nevyberiem sa na reťaze a vysokohorské chodníky ak trpím závratmi).

Terén, v ktorom sa nachádzate, by ste mali dobre poznať, prípadne sa riadiť inštrukciami skúsených „lesobežcov“. Je veľmi dôležité, aby ste si pred vstupom do hory zistili aktuálnu predpoveď počasia a prispôsobili jej svoj odev, obsah batohu aj trasu.

Niečo pod zub do batohu

Pri balení jedla neexperimentujeme. Berte si so sebou overené jedlo, ktoré bežne konzumujete. Počas turistiky nie je čas experimentovať, jedlo by vám nemuselo sadnúť a z výletu by nič nebolo.

Vhodné je vziať si so sebou suchú stravu – chlieb so salámou, tyčinky, keksíky, nejaké ovocie, prípadne zeleninu. Nezaťažia žalúdok a ako zdroj energie sú dobrým riešením. Vždy majte so sebou dostatok tekutín, aby nedošlo k dehydratácii. Tekutiny sú najdôležitejšou súčasťou vo vašom výstroji.

Čo na seba

Dôležitá je vhodná a rozchodená obuv, členok by mal byť spevnený. Nikdy si neberte novú a nerozchodenú obuv na celodenný výlet. Môže spôsobiť otlaky, noha nebude pevná a ďaleko sa nedostanete.

Určite nezabudnite na náhradné ponožky. V prípade veľkého tepla alebo nečakaného dažďa je dôležité udržiavať nohy v suchu. Nezabudnite na pokrývku hlavy a slnečné okuliare. Do batohu si môžete zabaliť aj čelovku.

Čítajte tiež: Víkend v znamení kultúry, športu, histórie i vína

Čo v prípade náhlej zmeny počasia

Nikdy nie je na škodu, keď máte v batohu jednu – dve vrstvy oblečenia navyše. Ak ste fanúšikmi turistiky v daždi, nezabudnite ani na pršiplášť.

Ak vás zastihne silná búrka, neschovávajte sa pod strom ani do jaskyne. Zdanlivé útočiská sú najrizikovejšími miestami a hrozí vysoká pravdepodobnosť, že vás zasiahne blesk.

Dôležité a praktické „navyše“

Vziať si so sebou mapu nie je na škodu. Dnes už však každý vlastní smartfón s internetom. Uistite sa, že máte batériu plne nabitú a telefón držte v suchu v nepremokavom obale. V teréne sa pomocou GPS zabudovaného v telefóne zorientujete oveľa ľahšie. Okrem toho si môžete do telefónu stiahnuť rôzne aplikácie, ktoré využijete v prípade núdze.

Takouto je napríklad aplikácia Horská záchranná služba, vďaka ktorej máte rýchly prístup k radám a tipom pre pohyb vo vysokohorskom prostredí. Ak nie ste fanúšikom moderných technológií, zabaľte si papierovú mapu a kompas.

Dôležitou súčasťou vašej výbavy musí byť lekárnička. Nestačí ju len mať, jej obsah musíte dobre poznať a vedieť ho použiť. Rovnako by ste mali vedieť poskytnúť prvú pomoc.

Turistika s deťmi

Ak so sebou beriete dieťa, presvedčte sa, že máte kondičnú rezervu nielen pre seba, ale aj pre svoje dieťa. Platí to aj pre dostatok tekutín, ktoré dieťaťu pravidelne podávajte. Vhodné oblečenie a pokrievka hlavy sú samozrejmosťou. Trasu prispôsobujeme aj schopnostiam, fyzickým zdatnostiam a veku dieťaťa.

Ako sa správame v hore

Cestu treba mať dobre naplánovanú. Neodporúča sa schádzať z vyznačených chodníkov. To si môže dovoliť len ozajstný znalec alebo „domáci“. Dodržiavajte pri tom miestny návštevný poriadok oblasti, v ktorej sa nachádzate. Rozprávajte sa medzi sebou nahlas, aby vás zver počula už z diaľky a nedošlo k stretu. Medvedica či diviačica s mladými pri pocite ohrozenia zaútočia.

Stále platí, že chránime prírodu a neznečisťujeme ju. Nerozložiteľný odpad, ktorý nám po potravinách zostane, nenechávame v lese. Pri najbližšej možnej príležitosti ho vyhodíme na to určenom mieste.

Čítajte aj: Dostihová dráha: Adrenalín na zelenej lúke

Ilustračný obrázok

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM