Adriana Banásová Kultúra

Poľsko si u nás pripomenie 2. svetovú vojnu výstavou i filmami

Veľvyslanectvo Poľskej republiky na Slovensku pri príležitostí 70. výročia ukončenia 2. svetovej vojny pripravilo v Bratislave výstavu a projekciu tematických filmov.

Ilustračný obrázok k článku Poľsko si u nás pripomenie 2. svetovú vojnu výstavou i filmami
Zdroj: TASR

Určite zájdite na „Hviezdko“

Expozícia s názvom Poliaci na frontoch 2. svetovej vojny je inštalovaná na Hviezdoslavovom námestí, kde potrvá do 31. mája.

Obrazové panely s textami približujú okolnosti bojov poľských vojakov od začiatku tejto vojny. Pripomínajú osudy poľského letectva a námorníctva i ťažké bitky, ktoré sa odohrávali na západnom a východnom fronte. Poľský národ, ktorý sa ako prvý vojensky postavil na odpor voči expanzii Tretej ríše, neprestával v tomto boji až do posledného dňa vojny v Európe.

Jeho ozbrojené formácie znovuvytvorené za hranicami po septembrovej porážke bojovali po boku spojencov na mori, vo vzduchu a na súši v Európe i Afrike. K víťazstvu protinemeckej koalície veľkou mierou prispeli aj vojaci poľského ozbrojeného podzemia v okupovanej krajine aj v odbojových hnutiach v iných krajinách Európy.

V poslednom období vojny Poľské vojsko, ktoré bolo štvrtou najväčšou silou protihitlerovskej koalície, tvorilo viac ako 500.000 vojakov, vyše 6000 diel a mažiarov, okolo 1800 tankov a pancierových diel a rovnaký počet bojových lietadiel. Výstava bola pripravená v spolupráci s Vojenským centrom občianskeho vzdelávania vo Varšave.

Tematika 2. svetovej vojny aj v kine Lumiere

Tematiku 2. svetovej vojny v poľskom filme možno vidieť v bratislavskom Kine Lumiere. Druhý celovečerný film svetoznámeho režiséra Andrzeja Wajdu Kanaly (1956) prelomil vojnové tabu, ktoré vytvorila komunistická propaganda.

Dej sa odohráva počas posledných dní Varšavského povstania v roku 1944. Snímka získala na festivale v Cannes v roku 1957 špeciálnu cenu poroty. Po formálnej a poetickej stránke otvára film významnú kapitolu poľského filmu neskôr nazvanú ako Poľská škola. Premietať ho budú 13. mája.

Prečítajte si tiež: Milovníci divadla sa majú načo tešiť! V Bratislave onedlho štartuje medzinárodný festival Nová dráma

O týždeň neskôr (20.5.) je v programe kina čiernobiely film Eroica (1957) režiséra Andrzeja Munka. Ten na pozadí 2. svetovej vojny ho rozdelil do dvoch epizód. Prvá novela Scherzo alla polacca rozpráva o prefíkanom synovi, ktorý sa snaží zachrániť si vlastnú kožu v čase Varšavského povstania. Napokon sa skutočne stane hrdinom a nájde nový zmysel v boji.

Druhý príbeh Ostinato lugubre predkladá príbeh muža so zúfalým, takmer beznádejným želaním utiecť z väzenia. Snímka je považovaná za najdôležitejší film reprezentujúci poľskú filmovú školu.

Hitlerovskú okupáciu zobrazuje film Tretia časť noci (1971) režiséra Andrzeja Żulawskeho, ktorý premietnu 26. mája. Hlavný predstaviteľ Michal prežil veľkú tragédiu, keď na vlastné oči videl, ako mu postupne v rukách Nemcov zahynula manželka, matka a syn. Pridal sa k partizánom a dostal sa do príbytku ženy, ktorá práve rodila dieťa.

Prečítajte si tiež: Čo by ste mali vidieť na divadelnom festivale Nová dráma? 5 tipov, ktoré odporúčame

Rozhodol sa o ňu a dieťa postarať a dostať jej manžela z rúk nemeckých okupantov. Je to myšlienkovo i formálne neobyčajne originálny debut, ktorý začiatkom 70. rokov vyvolal v Poľsku veľké diskusie.

ilustračná foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM