Nina Táborská Rôzne

Polovicu budovy jedinečného priestoru Lekárne Salvator má kúpiť realitný investor

Historickú budovu na bratislavskej Panskej ulici, v ktorej kedysi sídlila Lekáreň u Salvatora, má spolovice kúpiť realitný investor. Za necelého pol milióna eur má národnú kultúrnu pamiatku jej doterajší majiteľ odpredať spoločnosti Forespo Helios 2.

Ilustračný obrázok k článku Polovicu budovy jedinečného priestoru Lekárne Salvator má kúpiť realitný investor
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Cez tú nakupuje nehnuteľnosti Prvá penzijná, správcovská spoločnosť Poštovej banky. Druhú polovicu budovy vlastní hlavné mesto, odkúpiť ale aj zvyšnú časť objektu neplánuje. Vyplýva to z materiálu, o ktorom má dnes rokovať mestská rada.

Doterajším podielovým spoluvlastníkom budovy bola spoločnosť Spectrum SK. Ešte v roku 2012 mestskí poslanci schválili, že za svoj podiel dostane od Bratislavy budovu na Sedlárskej ulici a mesto tak bude vlastniť celý objekt bývalej lekárne. Nakoniec však k zámene neprišlo.

„Uzatvorenie zámennej zmluvy bolo podmienené splnením viacerých podmienok zo strany žiadateľa. Išlo o odstránenie záložného práva viaznuceho na spoluvlastníckom podiele či umiestnenie mobiliára lekárne. Keďže k naplneniu podmienok nedošlo, uznesenie mestského zastupiteľstva stratilo platnosť a zámenná zmluva uzatvorená nebola,“ uviedla hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová.

Prečítajte si viac o Lekárni u Salvatora: Jedinečný priestor opäť otvorený verejnosti! Pozrite sa po 19-tich rokoch do Lekárne u Salvatora

Polovicu budovy, ktorú Spectrum SK vlastní, má teraz Forespo Helios 2 kúpiť za 498-tisíc eur. Cenu ale nestanovil žiadny znalecký posudok.

„Odôvodnenie cenotvorby v tomto prípade nie je nutné. Žiadateľ uvádza, že disponuje konkrétnym kupcom, ktorý je pripravený jeho podmienky prijať a požadovanú kúpnu cenu zaplatiť,“ uvádza mesto v materiáli. Ešte v roku 2010 znalec spoluvlastnícky podiel vyčíslil na 445.935 eur.

Mesto v provizóriu

Bratislavskí poslanci by mali tento mesiac schváliť, že si mesto nebude uplatňovať predkupné právo k spoluvlastníckemu podielu.

„Hlavné mesto sa zatiaľ nachádza v rozpočtovom provizóriu a je preto potrebné dôsledne zvážiť kapitálové výdavky,“ píše sa v materiáli. Na spoluvlastníckom podiele firmy navyše viazne záložné právo v prospech J&T Banky a jeho obsah a rozsah mesto nepozná.

Magistrát tiež pripomína, že objekt je v súčasnosti v zlom technickom stave a vyžiadal by si rozsiahlejšiu investíciu. „Nie je možné tiež vylúčiť, že budú zo strany bývalých nájomcov smerom k hlavnému mestu vznesené nároky na opätovné uzatvorenie nájomných zmlúv,“ obáva sa mesto. Zároveň však pripúšťa, že bývalá lekáreň je jedna z najcharakte­ristickejších budov v meste.

Neuplatniť si predkupné právo musí aj Ministerstvo kultúry SR, keďže objekt je národnou kultúrnou pamiatkou. Ani to budovu nechce.

V objekte sú dnes na každom poschodí dva byty, v podzemí sú skladové priestory a pivničné kobky a na prvom podlaží bola bývalá lekáreň. „Podľa našich informácií dal podielový spoluvlastník v zmysle zákona nájomcom z bytových jednotiek výpoveď,“ uvádza mesto. Či niektorý z nájomcov vedie o neplatnosť výpovede súdny spor, mesto nevie.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM