Rôzne

Polopodzemné kontajnery by v meste mohli byť už na jeseň

OLO chce vybudovať polopodzemné kontajnery na mieste, ktoré je dostupné všetkým obyvateľom Bratislavy.

Ilustračný obrázok k článku Polopodzemné kontajnery by v meste mohli byť už na jeseň
Zdroj: TASR

Bratislavská mestská spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu pripravuje pilotný projekt polopodzemných kontajnerov. Momentálne rieši technologickú stránku vybudovania a preveruje možnosti využívania vozidiel, ktoré budú obsluhovať tento typ kontajnerov. Kde a koľko ich bude v hlavnom meste nie je zatiaľ určené. Osadené by už však mohli byť na jeseň tohto roka.

„Máme niekoľko záujemcov, ktorí sa nám ozvali, že by mali záujem o umiestnenie takéhoto stojiska. Konkrétne miesto riešime v spolupráci s magistrátom a mestskými časťami,“ povedala hovorkyňa OLO Beáta Humeniková s tým, že hovoriť o konkrétnom termíne realizácie projektu je v tejto chvíli predčasné. „Snažíme sa ale o to, aby pilotný projekt vznikol na jeseň tohto roka,“ podotkla.

OLO chce vybudovať polopodzemné kontajnery na mieste, ktoré je dostupné všetkým obyvateľom Bratislavy. Z hľadiska počtu, predpokladá spoločnosť inštaláciu viacerých nádob pre zber zmesového aj triedeného komunálneho odpadu.

„Nechceme urobiť žiadnu chybu a naším cieľom je, aby projekt, ktorý vznikne, bol naozaj funkčný,“ skonštatovala hovorkyňa.

Do pripravovaného všeobecne záväzného nariadenia (VZN) hlavného mesta preto spoločnosť OLO navrhla zaradenie tohto druhu kontajnerov ako jednu z možností pre zber zmesového aj triedeného komunálneho odpadu. „Doteraz to vo VZN nefigurovalo,“ podotkla Humeniková.

Výhodu polopodzemných kontajnerov vidí OLO najmä v ich objeme, ktorý je väčší ako pri klasických zberných nádobách. Tento objem môže byť od 2-tisíc až do 7-tisíc litrov, a preto je možné umiestniť do nich väčšie množstvo odpadu a nie je potrebné realizovať odvoz odpadu tak často, ako pri klasických zberných nádobách.

„Takýto typ kontajnerov navyše zaberá menej priestoru, keďže väčšia časť sa nadchádza pod zemou a sú estetické, čo prispieva ku krajšiemu a čistejšiemu prostrediu,“ dodala Humeniková.

Čítajte tiež: OLO bojuje proti čiernym skládkam netradične. Pre Bratislavčanov zriadil špeciálny taxík

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM