Michaela Katonová Rôzne

Politické režimy poznačili divadlo v prírode pod hradom Devín. Dá sa ešte zachrániť?

Nevzhľadná budova pod hradom Devín bola pôvodne vytvorená ako divadlo v prírode. Keď prestala slúžiť svojmu pôvodnému účelu, začala postupne chátrať. Návrh na verejné toalety sa nerealizoval a hoci bolo vydané rozhodnutie na zbúranie, ani to sa neuskutočnilo. Má ešte divadlo šancu na záchranu?

Ilustračný obrázok k článku Politické režimy poznačili divadlo v prírode pod hradom Devín. Dá sa ešte zachrániť?
Zdroj: Dnes24.sk

Divadlo v prírode bolo už od svojho vzniku poznačené najskôr nacistickým a neskôr socialistickým režimom. V začiatkoch malo byť nástrojom propagandy. Neskôr doň ľudia nemohli ani vstúpiť, lebo sa nachádzalo v hraničnom priestore. Dnes však nič nebráni tomu, aby bol priestor využitý zmysluplne.

Chyby z minulosti by mohla napraviť nová vízia. Chátrajúcu budovu vidí iným pohľadom návrh architektov Moniky Stábovej a Vladimíra Sekerku. V ich koncepte je na mieste reštaurácia, no projekt zahŕňa aj obnovu divadla v modernej forme.

„Objekt je pohltený do svojho prírodného okolia vytvorením predsadeného plášťa vo forme vertikálnej záhrady. Terén by bol upravený pre potreby sedenia v hľadisku vložením drevených lavíc v rozpadávajúcej sa geometrii, aby bol svah v čo najmenšej miere vizuálne narušený,“ opisujú návrh autori.

Reštaurácia s kaviarňou, ktorá by umožňovala aj usporiadanie spoločenských akcií by bola rozhodne lepšou alternatívou, ako nevzhľadný objekt, ktorý neslúži žiadnemu účelu.

Freilichttheater

Nemecký minister propagandy Joseph Göbbels navrhol, aby sa postupne v celej nemeckej ríši budovali divadlá v prírode – Freilichttheater. Kapacitne to mali byť veľké miesta, aby nacisti dokázali šíriť svoje myšlienky medzi dav ľudí.

V štyridsiatych rokoch minulého storočia sa nacisti rozhodli postaviť Freilichttheater aj pod hradom Devín. Aby zabezpečili príchod do hľadiska, zničili stredoveké múry a na úrovni dnešného nábrežia postavili budovu s rovnou doskou namiesto strechy, ktorá mala slúžiť ako javisko.

Divadlo po vojne postupne strácalo opodstatnenie. Za socializmu bol objekt v hraničnom pásme a bežní smrteľníci potrebovali priepustku na vstup. Bývalé hľadisko pohltila príroda a po obnove hradného múru sa doň už nedá zhora dostať.

Prečítajte si tiež: Najväčšia fontána v Bratislave chátra. Bude z nej niekedy opäť striekať voda?

Zdroj vizualizácie: Monika Stábová a Vladimír Sekerka

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM