Maros Palesch Kultúra

Polemic má prvú vianočnú pesničku

Viac ako 20 rokov existuje skupina Polemic a viac ako 20 rokov hrá svoje obľúbené tanečné ska. Až v tomto roku do jej repertoáru prvýkrát pribudla aj vianočná pesnička Už idú.

Vianočnej tematike sa členovia Polemicu od začiatku kariéry vedome a striktne vyhýbali. „Dokonca sme si sľúbili, že kým budeme fungovať, vianočnú skladbu mať nebudeme. Keď sme sa však pred tromi rokmi ocitli v januári na chalupe na Kysuciach a začalo snežiť ako v gýčovom filme, vianočná karma zaúčinkovala a už nám nebolo pomoci,“ zaspomínal si s úsmevom spevák Braňo „Bejzo“ Bajza.

Klasickej vianočnej pesničke sa však kapela stále bránila. „Skúšali sme na hudobný motív asi 20 rôznych textov, stále s presvedčením, že nesmie byť vianočný. Najlepší bol napokon bez diskusie text Už idú. Ani raz v ňom nezaznie slovo Vianoce, ale má celkom jednoznačne sviatočnú atmosféru.“

V deň, keď skladba Už idú vznikla, museli členovia skupiny dokonca opustiť chalupu na Kysuciach a predčasne sa vrátiť do Bratislavy. Reálne totiž hrozilo, že množstvo snehu im odreže cestu od civilizácie.

Pieseň Už idú hráva Polemic v predvianočnom období na svojich koncertoch už dva roky, vyšla však až na tohtoročnom albume Horúce časy. Dnes je ich oficiálnym vianočným singlom.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM