Rôzne Správy

Poľadovica a aquaplaning. Zákerné nástrahy nepriaznivého počasia na cestách

Pre bezpečnú jazdu polícia odporúča znížiť rýchlosť jazdy, rozbiehať sa plynule, nepridávať príliš veľa plynu naraz.

Ilustračný obrázok k článku Poľadovica a aquaplaning. Zákerné nástrahy nepriaznivého počasia na cestách
Zdroj: TASR

Hmla, dážď, či sneh predstavujú mimoriadnu záťaž z hľadiska pozornosti, ale aj techniky jazdy motorových účastníkov cestnej premávky.

Bezpečná jazda

Pre bezpečnú jazdu polícia odporúča znížiť rýchlosť jazdy, rozbiehať sa plynule, nepridávať príliš veľa plynu naraz, dodržiavať bezpečnú brzdnú vzdialenosť od vozidla idúceho pred vami. Brzdiť a zrýchľovať by ste mali pozvoľna, aby ste minimalizovali riziko prekĺznutia a šmyku. Nezabudnite si včas prezuť zimné pneumatiky.

„Pri zníženej viditeľnosti je denné svietenie nepostačujúce a je potrebné zapnúť stretávacie svetlá,“ upozorňuje hovorkyňa Prezídia PZ Denisa Baloghová.

Pozor na aquaplaning

Príroda v tomto období skúša vodičov najmä aquaplaningom a poľadovicou. „Väčšie množstvo vody na povrchu vozovky vytvára podmienky na stratu smerovej a pozdĺžnej stability vplyvom aquaplaningu (t. j. strate kontaktu s vozovkou vplyvom vrstvy vody medzi nimi). Takýto jav môže nastať už pri rýchlostiach 80 km/h a viac, na ktoromkoľvek povrchu a na ktoromkoľvek kolese vozidla,“ vysvetľuje Ing. Bc. Milan Holéci, znalec v odbore doprava cestná.

Aquaplaning je ovplyvnený viacerými faktormi, ako napríklad tiaž vozidla, pneumatiky, dezén pneumatík, sklon a povrch vozovky, technický stav náprav vozidla a podobne. Znamená to, že v určitom prípade – pohyb vozidla rýchlosťou vyššou ako 80 km/h za dažďa už nie je bezpečný, je to pohyb so zvýšeným rizikom.

Nástrahy nepriaznivého počasia na cestách
2
Galéria
Zdroj: Prezídium PZ SR

Zákerná poľadovica

„Rizikovým prechodným javom je aj poľadovica, ktorá vzniká už pri minimálnom poklese vonkajšej teploty. Za priaznivých podmienok sa začína vrstva ľadu na vozovke tvoriť pri teplote 0 až –3 stupne,“ upozorňuje hovorkyňa.

Takýto jav sa môže vyskytnúť v prípade tienistých miest alebo miest so zvýšenou vlhkosťou – údolia, mosty, cesty, pozdĺž vodných tokov, priehrad a podobne. Rovnaký vplyv na zjazdnosť vozovky má aj vrstva mokrého blata na vozovke po prejazde poľnohospodárskych strojov.

„Za takýchto podmienok je nevyhnutné prispôsobiť jazdu stavu a povahe vozovky, poveternostným podmienkam a svojim schopnostiam.“

Nezabudnite

Polícia v tejto súvislosti osobitne upozorňuje chodcov a cyklistov, aby si uvedomili, že brzdná dráha vozidla na mokrej, prípadne zasneženej vozovke je podstatne dlhšia, ako na suchej ceste, a to zvyšuje aj riziko vzniku kolízie, či nehody.

  • Na cestách sa správajte zodpovedne a predvídavo.
  • Alkohol za volantom je neprípustný.
  • Reflexný prvok schovaný v šuplíku alebo v taške je zbytočný.
Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM