Krimi

Pokračuje proces v kauze vraždy Čongrádyho, jedného z bossov sýkorovcov

Pred senátom Okresného súdu Bratislava I bude v stredu 13. apríla pokračovať proces v kauze vraždy Petra Čongrádyho, jedného z bossov bratislavskej skupiny sýkorovcov.

Ilustračný obrázok k článku Pokračuje proces v kauze vraždy Čongrádyho, jedného z bossov sýkorovcov
Zdroj: TASR

Vypovedať by mal len jeden svedok. Naposledy 8. marca sa vypočutie jedného z kľúčových svedkov Vladimíra Smetanu vo väzenskej nemocnici v Trenčíne nekonalo, keďže ten medzičasom zomrel.

Na najbližšom hlavnom pojednávaní by mala byť výpoveď tohto svedka z prípravného konania prečítaná. Smetana uzavrel v kauze vraždy Čongrádyho s prokurátorom už v roku 2014 dohodu o vine a treste a bol odsúdený na 14 rokov. Zomrel vo väzenskej nemocnici v druhej polovici februára.

Čongrádyho zavraždili v roku 2004 na Pečnianskej ulici v Bratislave za bieleho dňa. Jeho smrť pripravovali už v roku 1999, avšak neúspešne. Pred súdom stojí pätica mužov – Sergej M., Peter H., Roman J., Dušan Š. a Vladimír Š. Obžalovaní sú vo väzbe. V prípade dokázania viny im hrozí až výnimočný trest. Vinu popierajú.

V tejto kauze nejde o prvý proces. Priami vykonávatelia vraždy sa v roku 2014 dohodli s prokurátorom a uzavreli dohodu o vine a treste. Ivan Beňo, ktorý strelcov koordinoval, dostal 15-ročný trest, strelec a svedok prebiehajúceho procesu Peter Kopera o tri mesiace menej a jeho komplic Vladimír Smetana 14 rokov.

Petra Čongrádyho zavraždili v septembri 2004 na bratislavskej Pečnianskej ulici pred miestnou pizzeriou. Zasiahli ho do hlavy a rôznych častí tela 24 ranami, na následky čoho na mieste činu podľahol. Čongrády bol považovaný za jedného zo štyroch nástupcov, vplyvných osôb skupiny sýkorovcov, po zavraždení jej zakladateľa Miroslava Sýkoru. Čongi bol bývalý vekslák a vyrastal v detskom domove. Mal mať na starosti ekonomickú časť skupiny.

Prečítajte si aj: Polícia pátra po bankovom lupičovi, o pomoc žiada aj verejnosť

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM