Nina Táborská Samospráva

Pohotovosť v Malackách: Župa dofinancuje ústavnú pohotovostnú službu v Nemocnici s poliklinikou

Malacká nemocnica a najmä obyvatelia Malaciek sa ešte minulý mesiac ocitli v ohrození. Nemocnica s poliklinikou žiadala o dotáciu vo výške 580 879 eur, inak až 80-tisíc ľuďom, pre ktorých je Malacká nemocnica spádovou hrozilo, že budú musieť dochádzať za pohotovostnými službami do Bratislavy.

Ilustračný obrázok k článku Pohotovosť v Malackách: Župa dofinancuje ústavnú pohotovostnú službu v Nemocnici s poliklinikou
Zdroj: TASR

Za zachovanie ústavnej pohotovostnej služby vznikla aj petícia. Celkovo ju podpísalo vyše 8200 ľudí. Na základe rozhodnutia poslancov bude táto petícia preposlaná aj Vláde SR, ktorá má v kompetencii financovanie pohotovostných služieb.

Malacky požiadali o dotáciu vo výške 580 879 eur potom, čo poslanci BSK 3. októbra stiahli z rokovania bod o dotácii pre prevádzkovateľa ÚPS – spoločnosť Nemocničná a. s. Podpredsedníčka BSK Gabriella Németh vtedy vysvetlila, že nie všetci poslanci chceli podporiť schválenie dotácie. Malacky požiadali o dotáciu hneď 8. októbra.

Poslanci Bratislavskej župy schválili napokon dofinancovanie ústavnej pohotovostnej služby v Nemocnici s poliklinikou po búrlivej a miestami konfrontačnej diskusii. V hlasovaní bolo napokon 31 poslancov za, štyria poslanci proti a dvaja sa zdržali. „Takáto väčšina je dôkazom toho, že zastupiteľstvo súhlasí s touto sumou, že je to kvalifikované rozhodnutie, že je to rozhodnutie vo verejnom záujme,“ uviedol Frešo.

Proti schváleniu dotácie sa postavili poslanci SaS Jana Cigániková a Vladimír Sloboda.

Tvrdili, že pri kontrole prevádzky pohotovosti, ktorú uskutočnili priamo na mieste prvého októbra o 22.00 hodine zistili, že ÚPS v malackej nemocnici nefungovala. „Žiadny lekár tam nebol k dispozícii,“ uviedol Sloboda. „Prečo máme platiť Nemocničnej a. s. za niečo, čo vlastne neposkytuje?“ opýtal sa Sloboda.

Malacký okres je najväčší v kraji. Zároveň je však dostupnosť do Bratislavy z neho tá najhoršia. Zrušením pohotovosti by tak boli v ohrození samotní obyvatelia. Malacká nemocnica poskytuje zdravotnú starostlivosť pre veľkú časť Záhoria a tiež pre niektoré okrajové časti Bratislavy. Podľa BSK ročne ošetrí 180-tisíc pacientov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM