Nikola Richterová Správy

Pohľad späť: Bratislava pred 10 rokmi privítala amerického a ruského prezidenta + FOTO

Pred desiatimi rokmi 23. februára 2005 pricestoval na historicky prvú návštevu Slovenskej republiky najvyšší predstaviteľ Spojených štátov amerických George Walker Bush s manželkou. Išlo o prvého a jediného šéfa americkej administratívy, ktorý navštívil SR od získania jej samostatnosti v roku 1993.

Ilustračný obrázok k článku Pohľad späť: Bratislava pred 10 rokmi privítala amerického a ruského prezidenta + FOTO
Zdroj: TASR

V rámci Bushovho európskeho turné, bolo Slovensko po belgickom Bruseli a Nemecku jeho treťou zastávkou. Na letisku ho privítali najvyšší ústavní činitelia s manželkami. Bushova návšteva Bratislavy sa však nezaobišla bez prehreškov voči etikete. Pri uvítaní slovenskými hostiteľmi si neodkrojil chlieb so soľou a pri podávaní rúk si nedal dolu rukavice. Rovnako to urobila aj prvá dáma Laura Bushová.

Najvyšší predstaviteľ USA rokoval so slovenským prezidentom Ivanom Gašparovičom a premiérom SR Mikulášom Dzurindom. Obaja otvorili vtedy problém pretrvávajúceho vízového režimu USA voči Slovákom. Platnosť vízovej povinnosti pre turistické a služobné cesty slovenských občanov do USA sa napokon skončila 17. novembra 2008.

Bush vystúpil pred ľuďmi na Hviezdoslavovom námestí

Prezident USA G. W. Bush počas návštevy vystúpil na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí s príhovorom pred občanmi. „Každý Slovák môže byť hrdý na úspechy krajiny a americký ľud je hrdý na to, že vás môže nazývať svojimi spojencami, priateľmi a bratmi vo veci slobody.“ Spomenul slovenských vojakov v Kosove, pozorovateľov prezidentských volieb v ukrajinskom Kyjeve aj Iračanov na Slovensku.

Ďalej pokračoval: „Pre dosiahnutie slobody v Afganistane a v Iraku podstúpilo Slovensko výrazné riziká. Zachovali ste sa ako dôveryhodný priateľ a spoľahlivý spojenec.“

Bratislavské stretnutie Busha s Putinom

Bratislava sa 24. februára 2005 stala aj miestom vrcholnej schôdzky amerického prezidenta Georga Busha s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Prezidenti USA a Ruska prišli v sprievode prezidenta SR Ivana Gašparoviča na Bratislavský hrad. Najskôr rokovali medzi štyrmi očami, neskôr sa k nim pripojili ministerka zahraničných vecí USA Condoleezza Riceová a minister zahraničných vecí Ruskej federácie Sergej Lavrov.

Bush na stretnutí otvoril otázku stavu ruskej demokracie. Vyjadril svoje obavy, že Rusko ustupuje od medzinárodných princípov demokracie. Putin amerického partnera ubezpečil, že demokracia v Rusku je nezvratná. „Rusko si zvolilo cestu k demokracii pred 14 rokmi, táto cesta je konečná a nezvratná.“ Poznamenal však, že demokracia nie je anarchia, kde si každý môže robiť čo chce.

Gašparovič chcel Bushovi darovať psa

George Bush po stretnutí s Vladimirom Putinom odcestoval 24. februára z Bratislavy do Washingtonu. Prezident SR Ivan Gašparovič mu ako spomienku na Slovensko venoval skladaciu fujaru, repliku veľmožského meča z polovice 8. storočia z Blatnice v Turci a v koži viazaný Proglas, ktorý je považovaný za symbol vzdelanosti a kultúry na Slovensku. Priznal však, že keby sa nemusel držať pravidiel protokolu, tak by mu dal slovenského čuvača.

Po skončení summitu vykonal svoju prvú návštevu SR aj prezident Ruskej federácie (RF) Vladimir Vladimirovič Putin. Na nádvorí Prezidentského paláca ho večer privítal prezident SR Ivan Gašparovič. Spolu absolvovali privítací ceremoniál s najvyššími vojenskými poctami, krátky súkromný rozhovor a následne slávnostnú večeru.

So Slovenskom rokoval aj Putin

Na druhý deň, pred oficiálnym rokovaním so slovenskými ústavnými činiteľmi položil V. Putin v sprievode I. Gašparoviča a veteránov druhej svetovej vojny vence k pamätníku na Slavíne. V priestoroch Národnej rady SR potom rokoval so šéfom parlamentu Pavlom Hrušovským, jeho podpredsedami a zástupcami poslaneckých klubov.

Posledným bodom programu ruského prezidenta na Slovensku bolo rokovanie s prezidentom I. Gašparovičom. Putin označil SR za dôležitého partnera Ruskej federácie a ocenil jeho vyvážené postoje v zahraničnej politike. Poďakoval Slovákom za ich materiálnu a politickú podporu v boji proti medzinárodnému terorizmu.

V popoludňajších hodinách ukončil Vladimír Putin svoju návštevu Slovenska a odletel späť do vlasti. Od Ivana Gašparoviča dostal rovnako ako americký prezident kópiu slavianskeho meča z obdobia pred Veľkou Moravou, v koži viazaný Proglas a sadu krištáľu. Putin tentoraz odišiel zo Slovenska bez fujary, tú mu daroval bývalý prezident SR Rudolf Schuster.

Americký a ruský prezident v Bratislave v roku 2003
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM