Krimi

Podvodníci využili kritickú situáciu ľudí vo finančnej núdzi, posedieť si môžu až 15 rokov

Polícia obvinila 29-ročného Miroslava P. z Pezinka a 37-ročného Miloša Č. zo Žarnovice z obzvlášť závažného zločinu podvodu spáchaného formou spolupáchateľstva. Podľa polície mali využiť kritickú situáciu osôb vo finančnej núdzi a pod prísľubom pomoci ich pripravili o nehnuteľnosti, ktoré vlastnili.

Ilustračný obrázok k článku Podvodníci využili kritickú situáciu ľudí vo finančnej núdzi, posedieť si môžu až 15 rokov
Zdroj: TASR

Podľa doterajšieho vyšetrovania sa obvinení mali dopustiť celkom štyroch závažných prípadov podvodov, pri ktorých spôsobili poškodeným škodu najmenej 250-tisíc eur. Informovala o tom bratislavská krajská policajná hovorkyňa Tatiana Kurucová.

Prvý skutok sa stal v septembri 2013. „Keď rodine z okresu Malacky hrozila exekúcia pre dlh 75.000 eur, ktorý mala v jednej zo slovenských bánk, využila jeden z inzerátov sľubujúci oddlženie a pomoc v zlej finančnej situácii. Nakontaktovala sa na v súčasnosti už jednu z obvinených osôb, ktorá prisľúbila ihneď uhradiť ich dlžobu a tak ich zbaviť finančných problémov,“ uviedla Kurucová.

Ako súčasť pomoci poškodení museli podľa polície súhlasiť s návrhom obvineného Miroslava P., ktorý im mal dať okrem vopred dohodnutej záložnej zmluvy na podpis aj kúpnu zmluvu, ktorú podpísali v domnienke, že ide o listiny súvisiace so zriadením záložného práva. Poškodených tak uvedeným konaním mal uviesť do omylu, v dôsledku ktorého došlo k prevodu vlastníckeho práva k domu na obvineného.

Podobne postupoval obvinený Miroslav P. v spolupráci s obvineným Milošom Č. pri ďalších troch prípadoch podvodov voči manželom z okresu Skalica, ktorým mal takto spôsobiť v októbri 2013 škodu 79-tisíc eur, proti manželom z okresu Piešťany v decembri 2014, ktorým mal spôsobiť škodu viac ako 80.000 eur a voči manželom z okresu Martin v novembri 2012, ktorým mal spôsobiť škodu viac ako 20-tisíc eur.

Za obzvlášť závažný zločin podvodov hrozí obvineným v súlade s Trestným zákonom trest odňatia slobody na desať až 15 rokov, stíhaní sú na slobode.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM