Tomáš Stupavský Rôzne

Podnikatelia zo Štúrovej rezignovali: Ani zrekonštruovaná ulica nám už straty a zákazníkov nevráti

Predstavte si, že vlastníte podnik alebo obchod a niekto vám oznámi, že rovno pred vašou prevádzkou budú prebiehať rekonštrukčné práce, ktoré budú trvať vyše roka. Prešli takmer dva roky a vy sa stále pozeráte na rozkopanú ulicu. Presne toto zažívajú podnikatelia na Štúrovej.

Ilustračný obrázok k článku Podnikatelia zo Štúrovej rezignovali: Ani zrekonštruovaná ulica nám už straty a zákazníkov nevráti
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Štúrova ulica sa stala akýmsi „symbolom“ toho, keď veci absolútne nevychádzajú podľa plánu. Kedysi frekventovaná a obľúbená ulica už takmer dva roky neponúka nič iné ako pohľad na stavenisko, ploty, rozkopanú dieru a v neposlednom rade aj prevádzky, ktoré vďaka realizácii jedného zo strategických dopravných projektov, ktorý v sebe zahŕňa okrem iného rekonštrukciu Starého mosta a vybudovanie prvej etapy nosného systému mestskej hromadnej dopravy do Petržalky, prišli o svojich zákazníkov a aj peniaze.

V januári a následne v máji sme spravili anketu medzi miestnymi podnikateľmi, čo hovoria na nekonečné opravy Štúrovej a aký dopad to má na ich aktivity? Všetci sa zhodovali, že nikde inde vo svete, by sa niečo podobné neudialo a o finančných stratách sa im ani rozprávať nechcelo.

Termínom sa nedá veriť

Po takmer siedmich mesiacoch sa ich prístup k celej „kauze“ zmenil, no nie k lepšiemu. Podnikatelia jednoducho rezignovali a už neveria žiadnym sľubom zo strany mesta.

„Pozrite sa, už nevieme čomu máme veriť. Konečných termínov ukončenia stavebných prác už bolo niekoľko. Však napríklad aj po Jesenského už mali od utorka jazdiť električky a vidíte stále sa nič nedeje,“ povedala nám jedna z čašníčok reštaurácie A-klub.

Prečítajte si tiež: Termín nebol dodržaný: Cez Jesenského ešte električky nejazdia, čaká sa na kolaudačné rozhodnutie

Ku príkladu táto prevádzka musela kvôli rekonštrukcii Štúrovej upraviť otváracie hodiny a ako nám personál dnes prezradil, v rovnakom režime budú fungovať aj po definitívnom ukončení opráv.

„Ľudia si už zvykli, že sme otvorení iba päť hodín denne a myslíme si, že bude ešte dlho trvať kým sa ľudia opäť naučia intenzívnejšie a vo väčšom počte Štúrovu navštevovať,“ doplnila zamestnankyňa A-klubu.

Na nedodržanie termínu spustenia električkovej dopravy na Jesenského poukazovali aj iní podnikatelia. Preto neveria ani ďalším sľubom zo strany mesta. Ako informovala hlavná dopravná inžinierka Tatiana Kratochvílová v súčasnosti prebieha na Štúrovej kladenie koľají a električky by mali jazdiť cez ulicu až po dokončení Starého mosta.

No miestnych naozaj „z biedy“ vytrhne, až keď z pred ich okien zmiznú robotníci a stavebné stroje. *„Už tie termíny ani nesledujeme. Náš obchod si už za ten čas prešiel kadečím a verím, že naozaj stavebné práce finišujú, ale nejdeme sa spoliehať na konkrétny dátum,*“ prezradili pracovníčky obchodu Apropos.

Mesto na nás „kašle"

Spýtali sme sa aj či ich mesto priebežne informuje o opravách alebo diskutuje s podnikateľmi o nejakých možných kompenzáciách za vzniknuté straty?

Prečítajte si tiež: Nekonečný príbeh: oprava Štúrovej ulice. Miestni podnikatelia sú už zúfalí + FOTO

„Magistrát s nami vôbec nekomunikuje a pravdepodobne ich ani nezaujíma čo s nami bude. No a peniaze od mesta určite v živote neuvidíme,“ posťažovala sa pani za pultom. Mnohé prevádzky prišli o časť svojich ziskov a aj zákazníkov. Bude určite nejaký čas trvať kým sa na Štúrovu vrátia.

Za posledné obdobie sa práce na Štúrovej posunuli vpred, no asi to bolo spôsobené aj tým, že už zhotoviteľovi stavby naozaj „prihára pod zadkom“. Na ulici už sú badať známky úprav (nové chodníky, sčasti položené koľajnice), ale stále je pred robotníkmi kus roboty. Nikto z kompetentných zatiaľ nevie garantovať definitívny termín, kedy by mali byť práce ukončené.

Opráši sa zašlý lesk?

Každopádne, keď sa všetko vráti do „starých koľají“ ulica by mohla získať opäť vizitku obľúbeného miesta. Na to sa spoliehajú aj v relatívne novej reštaurácií Pastva, ktorá nahradila na ulici legendárnu vývarovňu Karmina. „Určite sme si naše začiatky predstavovali inak. Ale momentálne sme optimisti a veríme, že znovuotvorenie Štúrovej nám prinesie lepšie časy,“ optimisticky sa vyjadrila čašníčka reštaurácie.

Realizátori stavby (spoločnosť Eurovia) tvrdia, že Bratislavčania už môžu vidieť nejaké pozitívne zmeny, lebo Štúrova sa pomaly začína sceľovať a postupne sa bude otvárať verejnosti. Uvidíme kedy sa otvorí úplne.

Bratislavská samospráva v roku 2013 začala realizovať jeden zo strategických dopravných projektov, ktorý v sebe zahŕňa okrem iného rekonštrukciu Starého mosta a vybudovanie I. etapy Nosného systému mestskej hromadnej dopravy do Petržalky. Dostavba Starého mosta a úprava Štúrovej ulice a okolia je prioritou roku 2015. Termín ukončenia stavebných prác je 15. decembra 2015.

Prečítajte si tiež: Podnikatelia sa zhodujú: Rekonštrukcia Štúrovej ulici nás doslova likviduje

Štúrova ulica
13
Galéria
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM