Správy

Podľa Lucie Žitňanskej sú priestorové podmienky súdov nevyhovujúce

V kritickej situácii je Okresný súd Bratislava, ale aj ďalšie justičné inštitúcie

Ilustračný obrázok k článku Podľa Lucie Žitňanskej sú priestorové podmienky súdov nevyhovujúce
Zdroj: TASR

Zlepšiť priestorové podmienky pre výkon justície v hlavnom meste. To je úloha, ktorú si pred seba postavila ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd). Splniť ju chce ešte v tomto volebnom období. V priebehu tohto roka predstaví plán, ako pritom postupovať.

Nedôstojné podmienky

Ministerka v tejto súvislosti zdôraznila, že ide o ekonomickú otázku, o ktorej sa chce rozprávať s ministrom financií Petrom Kažimírom (Smer-SD). Predseda vlády Robert Fico počas tohto týždňovej návštevy ministerstva spravodlivosti prisľúbil, že Žitňanskú v rokovaniach o navýšení budúcoročného rozpočtu rezortu podporí.

V programovom vyhlásení si súčasná vláda predsavzala, že vytvorí podmienky pre zrušenie zdieľania spoločných priestorov ministerstva spravodlivosti s Najvyšším súdom. Dnes sídla v budove na Župnom námestí. „Bola by som principiálne rada,“ odpovedala ministerka na otázku, či sa podarí splniť tento cieľ v súčasnom volebnom období.

Priestorovú situáciu ministerstva i Najvyššieho súdu vníma Žitňanská ako nevyhovujúcu. „Podmienky nie sú dôstojné ani pre Najvyšší súd, tlačia sa v kanceláriách, nie je to v poriadku,“ skonštatovala. Zdieľanie jednej budovy výkonnou a súdnou mocou nie je podľa nej vhodné ani zo symbolického hľadiska.

Zlá situácia súdov

Túto otázku však nepokladá za jedinú prioritu. „Rovnako dôležité je napríklad to, aby sa vyriešila situácia súdov v Bratislave, aby justícia v Bratislave mala podmienky na výkon súdnictva,“ vysvetlila. „Povedala by som, že to je možno úloha ešte pred úlohou riešenia tejto budovy (na Župnom námestí, pozn. TASR),“ zdôraznila.

V kritickej situácii je Okresný súd Bratislava I, ktorý sídli spolu s Krajským súdom Bratislava v budove Justičného paláca. Štát preň kúpil v roku 2013 od hlavného mesta za takmer 3,7 milióna eur budovu bývalej Základnej školy na rohu Lazaretskej a Cukrovej ulice.

Kto odíde?

„Riešenie situácie bratislavských súdov umožňuje aj iné pohľady riešenia,“ odpovedala Žitňanská na otázku, či sa rekonštrukcia uskutoční. „Samozrejme, že to súvisí aj s ekonomikou. Verím, že v priebehu tohto roka prídeme s tým, ako vyriešiť situáciu všetkých súdov v Bratislave, ale dnes by som nerada prejudikovala," doplnila ministerka.

Tento týždeň bola uzavretá priestorová otázka Súdnej rady, ktorá sa presťahovala do budovy Miestodržiteľského paláca na Hlavnom námestí. Premiér Robert Fico v roku 2014 prisľúbil, že nájde vhodné reprezentačné priestory aj pre Najvyšší súd. Žitňanská teraz vidí riešenie skôr opačne.

„Niekto z tejto budovy musí odísť a musí odísť niekam, a to je otázka ekonomická vo veľkej miere, pretože ja si viem predstaviť, že ministerstvo spravodlivosti uvoľní priestory pre Najvyšší súd,“ uviedla s tým, že budova na Župnom námestí bola postavená pre Najvyšší súd a je vybavená pojednávacími miestnosťami.

Čítajte aj: Okresný súd Bratislava I neschválil námietky Najvyššieho súdu proti exekúcii, ktorej čelí

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM