Rôzne

Podľa Freša by mal ekosystém Cvernovky zostať zachovaný. Bratislavská župa pomôže konkrétnymi krokmi

Nadácia Cvernovka by sa mala presťahovať do prázdnej budovy bývalej chemickej priemyslovky na Račianskej. Z nevyužívaného školského areálu sa tak stane nové kreatívne centrum.

Ilustračný obrázok k článku Podľa Freša by mal ekosystém Cvernovky zostať zachovaný. Bratislavská župa pomôže konkrétnymi krokmi
Zdroj: Dnes24.sk

Bratislavský samosprávny kraj intenzívne pokračuje v pomoci Nadácii Cvernovka. Na dnešnom pracovnom stretnutí hľadali zástupcovia Nadácie aj župní poslanci spoločné riešenia zachovania ekosystému Cvernovky v areáli bývalej strednej chemickej školy na Račianskej.

Konkrétne kroky

„Postupujeme opatrnými, no veľmi konkrétnymi krokmi. Chceme, aby všetko bolo tak, ako vždy u nás na župe, transparentné. Kreatívny priemysel, ak sa má rozvíjať a prinášať hodnoty, musí existovať v pokojnom a príjemnom prostredí. A práve také chceme cvernovkárom poskytnúť,“ vyjadril sa po dnešnom stretnutí predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo.

Začiatkom mája podpísal bratislavský župan Pavol Frešo a správca Nadácie Cvernovka Branislav Čavoj Memorandum o vzájomnej spolupráci.

Z neho vyplynula povinnosť vytvoriť pracovnú skupinu, ktorá poslancom župného zastupiteľstva na najbližšom pracovnom zasadnutí predstaví plán konverzie objektu školy na dlhodobo udržateľné kreatívne centrum, ktoré bude otvorené verejnosti bratislavského regiónu.

Umelci v Rači

Memorandum vychádza z napĺňania Stratégie rozvoja kultúry v Bratislavskom samosprávnom kraji na roku 2015 – 2020. „Potom, ako bratislavská župa v roku 2015 spustila svoj grantový program pre kultúru a umenie v regióne, by bolo rozhodnutie o podpore Nadácie Cvernovka vo forme výhodného prenájmu bývalej strednej školy v Rači druhým veľkým krokom župy, ako pomôcť kreatívnemu priemyslu, kultúre a umeniu v Bratislave,“ vyjadril sa po pracovnom rokovaní Fedor Blaščák filozof, kurátor a člen Rady BSK pre kultúru a umenie.

„Potom by sme mohli už všetci pokojne tvrdiť, že nikto neurobil pre kultúru a umenie v bratislavskom kraji toľko, ako bratislavská župa,“ dodal Blaščák.

Nadácia Cvernovka by celý svoj ekosystém presťahovala do prázdnej budovy bývalej chemickej priemyslovky. Z nevyužívaného školského areálu by sa tak stalo nové kreatívne centrum kraja, v ktorom nájdu svoje miesto nielen dizajnéri, fotografi či grafici, ale miesto tu budú mať aj športovci alebo divadelníci.

Čítaj aj: OBRAZOM: Cvernovka končí a s ňou aj desiatky umelcov a ich tvorivé zázemie

Cvernovka končí a s ňou aj desiatky umelcov
36
Galéria
Foto: Anabela Mikušiaková
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM