Samospráva

Podchod na Trnavskom mýte zrekonštruuje investor, ktorý postavil Central

Podchod na Trnavskom mýte si žiada nevyhnutnú rekonštrukciu. Od roku 1972 jeden z najfrekventovanejších uzlov Bratislavy neprešiel žiadnou výraznou zmenou.

Ilustračný obrázok k článku Podchod na Trnavskom mýte zrekonštruuje investor, ktorý postavil Central
Zdroj: Immocap Group

Na zasadnutí dnešného (29. september 2016) zastupiteľstva hlavného mesta padlo niekoľko doplňujúcich návrhov k Návrhu na schválenie prípadu hodného osobitného zreteľa týkajúceho sa nájmu podchodu Trnavské mýto v k. ú. Nové Mesto a k. ú. Nivy.

V hlavnej úlohe eskalátory

„Ukazuje sa, že máme šancu konečne vyriešiť katastrofálny stav podchodu na Trnavskom mýte, záujem o rekonštrukciu podchodu prejavili dvaja investori, ktorí mestu pomôžu vyriešiť tento bezútešný stav,“ povedal na úvod Ivo Nesrovnal, primátor hlavného mesta.

Podchod zostáva vo vlastníctve hlavného mesta. Nevyhnutnosť rekonštrukcie podchodu zdôraznila aj námestníčka primátora I. Plšeková. „Je to atraktívny priestor, ktorý je dnes v hroznom stave.“ Rovnako ako námestníčka, aj ďalší poslanci na zasadnutí vyjadrili názor, že viac sa im pozdáva návrh investora Immocap Group, ktorý chce na opravu podchodu použiť milión eur.

Do eskalátorov bolo tento rok investovaných 120-tisíc eur, schopné prevádzky sú ešte 5 rokov. Viacerí poslanci od investora očakávajú výmenu eskalátorov, nie len opravu, ktorá nemá zmysel, tiež bezbariérové prístupy, resp. výťahy, ktoré by z podchodu urobili bezbariérový priestor.

Podchod na Trnavskom mýte po hlasovaní poslancov zrekonštruuje Immocap Group, ktorej prejavili sympatie viacerí poslanci. Zároveň boli schválené aj čiastkové uznesenia poslancov Uhlera a Štasselovej.

Bude sa podchod zatvárať?

Firma Immocap Group, ktorá postavila nákupné centrum Central, chce podchod v noci zatvárať, s tým však mesto nesúhlasí. „Podchod bude otvorený, ale strážený,“ povedal primátor. Firma má záujem vytvoriť na tomto mieste oddychovú zónu, funkčnú obchodnú časť s nákladným výťahom a čisté a bezpečné prostredie.

Immocap Group chce do obnovy investovať až milión eur bez DPH. Ráta aj s vynovením okolia. Pre obchody by v podzemí zostalo 1 350 metrov štvorcových.

Práce v podchode chce spoločnosť zrealizovať približne do 13. 10. 2017.

Čítajte aj: O podchod na Trnavskom mýte a jeho okolie prejavili záujem hneď dvaja investori

Podchod na Trnavskom mýte by mohol po zásahu Immocap vyzerať napríklad takto:

Hlavní nádraží Praha - Immocap Group
3
Galéria
Zdroj: Immocap Group

Non-stop strážna služba

Druhá z firiem Staura, ktorá zrekonštruovala napríklad podchod na Hodžovom námestí a konateľ spoločnosti Juraj Stahl je vlastníkom 12 obchodov v podchode na Trnavskom mýte, navrhovala kamerový systém s 24-hodinovou strážnou službou. Spoločnosť plánovala do opráv investovať približne 415-tisíc eur bez DPH. Dĺžku prác predpokladá na deväť mesiacov.

Navrhovaná doba nájmu pre obe firmy je 15 rokov, s možnosťou opcie 5 rokov. Nájomné vyjde víťaza 1 euro ročne alebo započítanie vloženej investície počas doby nájmu.

Firma Immocap Group je ochotná eskalátory vymeniť, nie však opraviť, nakoľko všetky prvky v podchode sú pôvodné od roku 1972, a to tiež za podmienky, že sa podarí dodržať stanovený rozpočet vo výške milióna eur.

Čítajte aj: Bratislavské pasce: Podchod na Trnavskom mýte „láka“ do podzemia

Vizualizácie Trnavského mýta
3
Galéria
Zdroj: Immocap Group
Trnavské mýto - súčasný stav podchodu
13
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM