Nina Táborská Samospráva

Podarí sa zachovať zľavy v MHD pre zdravotne ťažko postihnutých?

Partneri Bratislavskej integrovanej dopravy (BID) tento týždeň rokovali na tému zachovania zliav pre ťažko zdravotne postihnutých občanov kvôli cestovaniu mestskou hromadnou dopravou aj po zavedení III. etapy integrovaného dopravného systému so zástupcami ŤZP občanov.

Ilustračný obrázok k článku Podarí sa zachovať zľavy v MHD pre zdravotne ťažko postihnutých?
Zdroj: TASR

Rokovania sa zúčastnili všetci zainteresovaní partneri BID – zástupcovia mesta Bratislava, Bratislavského samosprávneho kraja, Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR a zástupcovia ŤZP občanov – zástupcovia Slovenského zväzu telesne postihnutých, Združenia na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím v SR, Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska a Národnej rady občanov so zdravotným postihnutím v SR.

„Vedenie mesta Bratislavy hľadá spôsoby, ako zachovať zľavy pre ťažko zdravotne postihnutých občanov aj po novembri 2015," informovala Bratislava24.sk hovorkyňa mesta Ivana Skokanová.

V Bratislave je približne 25 300 držiteľov ŤZP preukazov. Finančná kompenzácia mesta za takýto počet cestujúcich pri úplne zľavnenom cestovnom predstavuje sumu 3,2 miliónov eur.

„Chceme prísť s riešením, ktoré eliminuje finančný dopad zavedenia tretej etapy integrovanej dopravy na túto skupinu občanov. Zároveň to musí byť riešenie, ktoré zvýhodní Bratislavčanov a prípadne aj motivuje ľudí na prihlásenie trvalého pobytu do Bratislavy,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Podľa Skokanovej je cieľom vedenia mesta je udržať systém integrovanej dopravy postavený na jednoduchých a jednotných podmienkach pre cestujúcich, ale aj férový prístup k najzraniteľnejšej skupine cestujúcich.

Prečítajte si tiež: Zdravotne ťažko postihnutí už nebudú cestovať zadarmo. Od jesene budú v MHD platiť nové pravidlá

„Musíme si uvedomiť, že integrovanú dopravu potrebujeme. Do Bratislavy totiž každé ráno prichádzajú desaťtisíce cestujúcich z okolia Bratislavy a zahlcujú dopravu. Na takýto stav potom doplácajú iba Bratislavčania. Integrovanú dopravu preto musíme spustiť, je to obrovský krok vpred. Jej podmienky však nemôžu obmedzovať niektoré skupiny ľudí, ktorí MHD využívajú,“ povedal primátor Nesrovnal.

Primátor sa tiež vyjadril, že na septembrovom zasadnutí mestského zastupiteľstva predstaví riešenie cestovania mestskou hromadnou dopravou pre občanov s ťažkým zdravotným postihnutím tak, aby eliminoval dopady integrácie dopravného systému v Bratislavskom kraji na túto skupinu obyvateľstva.

Rokovania so zástupcami ŤZP občanov su podľa slov hovorkyne mesta ďalším zo série rokovaní na túto tému, ktoré budú aj naďalej pokračovať.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM