Maros Palesch Rôzne

Pod Novým Mostom sa zelenie

BRATISLAVA - STARÉ MESTO, 23.06.2011. Plochu s rozlohou približne 1 200 metrov štvorcových pod Novým Mostom v Bratislave vymaľovali v noci na zeleno. Cieľom je upozorniť na dlhodobo zanedbávaný priestor pod Novým mostom.

Iniciátorom projektu s názvom Zelené námestie je Občianske združenie Mestské zásahy, ktorý uskutočnil zámer za pomoci dobrovoľníkov v rámci projektu Naše Mesto. Projekt finančne podporila Nadácia Pontis, Bratislavská župa, ako súkromná osoba podpredseda BSK Ivo Nesrovnal a starostka bratislavského Starého Mesta Táňa Rosová z Fondu Táne Rosovej, firma Rheinzink a firma termo + Sk.

„Zastávka a konečná autobusov pod Novým Mostom pôsobí najmä vo večerných hodinách ponuro a depresívne. Zelená farba, ktorá je vlastne symbolom prírody, tento priestor skultivuje a zároveň oživí,“ skonštatoval bratislavský župan Pavol Frešo.

Zelený náter je z materiálu, ktorý sa štandardne používa na vodorovné dopravné značenie, teda je nešmykľavý pre MHD aj pre chodcov. „Na plochu sa tiež aplikoval tzv. „balotín“, ktorý zabezpečuje reflexnosť. „Druhý“ plán návrhu, tentokrát grafický vytvorí grafický dizajnér Ondrej Gavalda,“ priblížil Matúš Vallo z OZ Mestské zásahy.

„Bratislava si zaslúži viac švihu a sviežosť. Je to síce malý projekt, ale podstatne skultivuje verejné priestory v centre mesta. Potrebujeme menej tzv. inžinierskych riešení a viac nápadu, odvahy a hravosti. Podobné projekty budem a chcem ako Bratislavčan podporovať aj naďalej,“ povedal podpredseda Bratislavskej župy Ivo Nesrovnal.

„V tomto priestore to už dlhé roky vyzerá, akoby sa tam zastavil čas. Preto sme sa ho rozhodli aspoň takto osviežiť a spríjemniť tak ľuďom čakanie na autobus. Verím, že časom nahradí zelenú farbu zeleň,“ uviedla starostka Táňa Rosová.

Zdroj + foto: BSK, Iveta Tyšlerová

ZELENE POD MOSTOM
8
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM