ts Rôzne

Pod Kamzíkom vyrástla nová drevená rozhľadňa, sprístupnená bude začiatkom októbra

V lete primátor prisľúbil Bratislavčanom okrem iného aj novú rozhľadňu. Môžete sa naplno začať tešiť, čoskoro bude sprístupnená.

Ilustračný obrázok k článku Pod Kamzíkom vyrástla nová drevená rozhľadňa, sprístupnená bude začiatkom októbra
Zdroj: Mestské lesy v Bratislave

V lete boli na území bratislavských mestských lesov zrekonštruované viaceré cesty. Na troch frekventovaných úsekoch sa zrekonštruovalo takmer 3-tisíc kilometrov lesných ciest. Lesná cesta Lamač (smer Kačín), lesná cesta nad Račou a lesná cesta Sliva – Malý Slavín tak majú nový povrch. Začalo sa aj s rekonštrukciou vodných nádrží na Železnej studienke a výstavbou altánkov.

Sľuby sa pomaly plnia

Primátor pri slávnostnom odovzdávaní zrekonštruovaných ciest v mestských lesoch v lete prisľúbil aj nové grily, opravy altánkov, vyhliadkovú vežu a domček na strome. Tieto projekty sú financované z projektu mesta s názvom „Milión pre Bratislavu“.

„Podarilo sa nám ukončiť viaceré strategické projekty, preto sme sa rozhodli rozbehnúť projekt MILIÓN PRE BRATISLAVU. Peniaze sú určené na rozvojové projekty mesta, ktoré zlepšia život obyvateľom hlavného mesta,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Majestátna rozhľadňa

A tak slovo dalo slovo a začalo sa s výstavbou drevenej rozhľadne pod Kamzíkom v rekreačnom areáli Americké námestie. Bratislavčanom bude sprístupnená už začiatkom októbra tohto roku.

Turistická rozhľadňa s výškou 15 metrov je postavená v nadmorskej výške 380 metrov a návštevníkom bude opätovne poskytovať jeden z najkrajších pohľadov na Bratislavu a vodné dielo na Dunaji. Ako nás informovala Jana Znášiková z Mestských lesov v Bratislave, momentálne svah po ťažbe zarástol a bráni užívať si výhľad, ktorý bol návštevníkmi lesoparku veľmi obľúbený.

„Mestské lesy v Bratislave plánujú aj menšiu revitalizáciu celého okolia. Pribudnú suché toalety, nové miesta na opekanie. Turistická rozhľadňa bude slúžiť širokej verejnosti,“ informuje Znášiková.

Stavba rozhľadne bola financovaná z finančných prostriedkov z Magistrátu Hlavného mesta Bratislavy účelovo určených na akcie z projektov verejných priestranstiev a z poslaneckých priorít JUDr. Tomáša Korčeka. Z koncepcie rozvoja mestských lesov na najbližšie roky vyplýva, že celkovo mala vyjsť táto investícia na viac ako 32-tisíc eur.

Ďalšie plány

„Z ďalších zaujímavých projektov pre širokú verejnosť by sme chceli spomenúť stavbu domčeka na strome, ktorý bude slúžiť záujemcom o nocovanie v prírode. Cieľom je ponúknuť ľuďom netradičný zážitok, počas ktorého je možné jedinečným spôsobom vnímať všetkými zmyslami okolitú prírodu,“ informuje o plánoch Znášiková.

V novembri 2016 bude podľa Znášikovej dokončený aj náučný chodník pre menšie deti s drevenými plastikami zvierat, ktoré žijú v našom lese. Na chodníku, ktorý začína na Železnej studničke smer Kačínska dolina sa bude nachádzať desať zastávok a chodník bude končiť v obľúbenom areáli na Kačíne.

Ani areál Červený kríž nezostane bez povšimnutia. V októbri a novembri by mala prebehnúť prvá etapa výstavby nového veľkého dreveného altánku.

Čítajte aj: Zašportujte si na Partizánskej lúke

Nová rozhľadňa pod Kamzíkom
8
Galéria
Zdroj: Mestské lesy v Bratislave
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM