Tomáš Stupavský Rôzne

Pod Bratislavským hradom rastie mestská štvrť. Zuckermandel dostáva novú tvár

Nový plán výstavby obytných, administratívnych a obchodných priestorov plánuje obnoviť atraktívny život pod hradom. Zuckermandel, ktorý bude dielom developera J&T Real Estate, získal ešte minulý rok všetky povolenia aj napriek protestom aktivistov. Projekt v hodnote 130 miliónov eur sa už realizuje.

Ilustračný obrázok k článku Pod Bratislavským hradom rastie mestská štvrť. Zuckermandel dostáva novú tvár
Zdroj: Dnes24.sk

Atraktívna mestská časť vyrastie na území pôvodnej osady Zuckermandel medzi Mostom SNP a River Parkom. Nad stavbou sa bude vypínať Bratislavský hrad a budova Národnej rady Slovenskej republiky. Hlavnou myšlienkou projektu je rozšíriť zástavbu mestského jadra, ktorá bude slúžiť nielen obyvateľom hlavného mesta, ale aj turistom. Vylepšiť by sa malo aj prepojenie historického centra s nábrežnou promenádou.

Ako uvádza portál etrend.sk výstavba bude prebiehať v niekoľkých fázach. Na začiatku sa začalo výkopovými prácami a stabilizovaním stavebnej jamy.

„Ukončenie hrubej stavby je naplánované na koniec roka 2015. Postupne budú časti projektu dokončované v niekoľkých etapách a to konkrétne koncom roka 2016 a v polovici roka 2018,“ upresňuje hovorkyňa J&T Real Estate Katarína Krajňáková.

Súčasťou projektu sú aj parky a prírodná zeleň

V rámci prvej fázy je naplánovaná realizácia podzemných garáží bytových domov a neskôr aj parkoviská administratívnych budov a obchodov. Kapacita všetkých parkovísk má byť 920 áut.

V novej štvrti, ktorá sa bude lemovať popri nábrežnej promenáde, majú byť postavené štyri bloky s výškou sedem až 13 podlaží. Ich neoddeliteľnou súčasťou budú obchodíky, kaviarne a reštaurácie.

Zhotovitelia projektu nezabúdajú ani na verejný priestor, ktorý bude tvoriť viac ako polovicu celkovej plochy územia. Nebudú chýbať parky, prírodná zeleň, či ulice a námestia. Súčasťou štvrte bude aj lávka, ktorá bude viesť ponad električkovú trať.

Čo sa týka samotnej výstavby, v obytných komplexoch bude 204 bytov a apartmánov s rozlohou takmer 20-tisíc štvorcových metrov. Nebudú chýbať ani kancelárie, ktoré sa budú rozkladať na priestore 32-tisíc metrov štvorcových. Svoje miesto tu budú mať aj spomínané obchody, ktorým je určených dve tisíc metrov štvorcových.

Predaj budov sa má spustiť v marci tohto roka. Podľa dostupných informácií bývanie v atraktívnej novej štvrti nebude zamerané len pre ľudí, ktorí hľadajú predražený luxus. Ten poskytuje susediaci River Park.

Zuckermandel vznikol v 16. storočí, pričom najväčší rozkvet zažil v 18. storočí, keď získal kráľovské privilégiá. Miesto pod hradom obývali zväčša rybári, lodníci a rôzni remeselníci. Postupne sa osady v okolí Žižkovej ulice pripájali k mestu Bratislava a tým klesal ich význam. Koncom 50. rokov minulého storočia došlo k masívnemu búraniu vtedy stojacich objektov.

Foto zdroj: J&T Real Estate

Zuckermandel
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM