Nina Táborská Rôzne

Počuli ste už o "Stavebnom spoločenstve"? V Starej tržnici vám predstavia jedinečný model mestského bývania

Dá sa žiť v meste a pritom bývať v byte svojich snov, v dome, ktorý je zázemím pre rodinu, kde sú susedia zároveň aj priateľmi? Projekt WhatCity prinesie do Bratislavy jedinečný model mestského bývania, ktorý vychádza z iniciatívy budúcich obyvateľov domu a je založený na komunitnom životnom štýle.

Ilustračný obrázok k článku Počuli ste už o "Stavebnom spoločenstve"? V Starej tržnici vám predstavia jedinečný model mestského bývania
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Už 6. mája sa v Starej tržnici uskutoční druhé tohtoročné vydanie projektu WhatCity?, ktoré bude tentokrát venované téme Baugruppe – Stavebnému spoločenstvu. Ide o model bývania, ktorý je založený na zdieľaní, vzťahoch, jedinečnosti, kreativite a spolupráci jeho účastníkov.

Baugruppe, v angličtine CoHousing, po slovensky Stavebné spoločenstvo, je ako Bratislava24.sk informovala Andrea Leitmannová z projektu WhatCity?, koncept realizácie mestského bývania, ktorý vychádza z iniciatívy budúcich obyvateľov domu a je založený na komunitnom životnom štýle.

„Špeciálnou charakteristikou cohousingových projektov sú intenzívne susedské vzťahy, ktoré začínajú už počas plánovania a výstavby. Výraznú časť celkovej plochy domu preto tvoria spoločné priestory, ako napr. záhrada, kuchyňa, klubovňa a podobne,“ vysvetlila Leitmannová.

WhatCity?

Je séria prednášok a workshopov, ktorá rozvíja nové urbánne stratégie a ekonomické modely kolaborácie pre lepší život v meste a je určená pre odbornú i laickú verejnosť. Do Bratislavy prináša expertov z oblasti dizajnu, architektúry a urbanizmu, aby spolu s lokálnou odbornou verejnosťou otvorili diskusiu na aktuálne problémy verejného priestoru.

Inak tomu nebude ani tento raz. Stará tržnica privíta niekoľko zaujímavých hostí, medzi nimi Dr. Michael LaFond – zakladateľ a riaditeľ neziskovej transdisciplinárnej inštitúcie id22: Institut for Creative Sustainability v Berlíne, ktorá stojí za projektami ako Experiment days, online portálom pre participatívne a kooperatívne bývanie Wohnportal Berlin, ďalej architekt Fritz Oettl (Cofabric), ktorý stojí za nedávno dokončeným Baugruppe-projektom JAspern v novej viedenskej štvrti Seestadt Aspern, Bratislavčanka žijúca v Berlíne Renata Jaffe, ktorá pracuje ako produktová manažérka a Ernst Gruber, architekt, bývalý redaktor časopisu ARCH+, zakladateľ a predseda iniciatívy pre komunitnú výstavbu a bývanie Gemeinsam Bauen und Wohnen vo Viedni.

Ak vás zaujíma ako tento jedinečný model bývania môže pomôcť riešiť súčasnú krízu bývania, problém vysokých cien nehnuteľností v metropolách, odliv rodín z centier miest, problémy sociálnej stability a inklúzie, či dokáže zlepšiť susedské vzťahy a podnietiť obyvateľov k aktívnemu vzťahu k vlastnému domovu, susedstvu i verejnému priestoru, ako sa vlastne zakladá a funguje “Baugruppe” a aké sú úskalia plánovacieho procesu a benefity výsledného projektu, WhatCity? štartuje už 6.5. 2015 o 18:00 hodine.

Program:

  • 18:00 Michael LaFond: “what city? CoHousing! why, how, when, where?”
  • 18:20 Fritz Oettl: “The Making of Co-Housing JAspern in Vienna“
  • 18:40 Renata Jaffe: “Ako to funguje v praxi”
  • 19:00 Ernst Gruber: “Co-Housing in Vienna: Models, benefits and strategies”
  • 19:20 10 minútová prestávka
  • 19:30 panelová diskusia: speakeri a hostia (Miroslav Tížik a Boris Hrbáň), moderuje Milota Sidorová
  • 20:30 afterparty v TUTO
  • Vstupné: 5 eur, jazyk: anglický, slovenský
  • Vstupenka je zlosovateľná, predpredaj

Konferencia bude pokračovať workshopom 16.mája. „Počas nej sa pokúsime o simuláciu participatívneho plánovania a vývoja co-housigového projektu v bratislavských pomeroch, za účasti laickej i odbornej verejnosti pod vedením mentorov, v spolupráci s expertami v oblasti architektúry, práva, financií, realít a pododbne,“ informovala Andrea Leitmannová.

Workshop:

  • 16.5. 2015 v čase 10:00 – 14:00
  • kreatívny ateliér Bavlna (budova Cvernovky), Páričkova 18, Bratislava
  • jazyk: slovenský
  • prihlasovanie na workshop: do 7.5. vyplnením formulára TU.
  • Počet účastníkov je limitovaný
  • Poplatok za workshop je 5 € a zahŕňa občertvenie (obed+káva), ktoré zabezpečuje Bistro Polievočka. O deti, i tie najmenšie, sa postará naša babka Milka.
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM